Έρχεται νέο ψαλίδι στις συντάξεις μέσα στον Αύγουστο

Έρχεται νέο ψαλίδι στις συντάξεις μέσα στον Αύγουστο

Κύμα περικοπών από 5% έως και 40% για τις συντάξεις έρχεται σε δυο φάσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη. 

Μειωμένες έως και 350 ευρώ θα δουν οι συνταξιούχοι τις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδισμα αφορά όσους εισπράττουν συνολικά, κύρια και επικουρική, περισσότερα από 1.300 ευρώ μηνιαίως.

Εντολές από το υπουργείο Εργασίας περιμένει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να προωθήσει το πρώτο έτοιμο πακέτο των 900.000 επανυπολογισμένων επικουρικών συντάξεων από το ΙΚΑ και το Δημόσιο.

Ο κύριος όγκος των κουρεμένων συντάξεων θα πιστωθεί, εκτός απροόπτου, στους λογαριασμούς των συνταξιούχων στις 2 Αυγούστου και οι υπόλοιπες, που είναι ακόμα υπό επεξεργασία, στις 2 Σεπτεμβρίου. Περίπου 250.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων θα δούν μείωσης έως και 350 ευρώ (40%). Βαρύτερες απώλειες θα έχουν οι συντάξεις των τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτόρων (αναπλήρωση 47%), των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων (αναπλήρωση 40%), των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, των τραπεζοϋπαλλήλων, των συνταξιούχων ΔΕΚΟ κ.ά.

Οι περικοπές θα μετρήσουν αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Η παρακράτηση θα επιμεριστεί σε ισόποσες δόσεις έως τον Δεκέμβριο. Μειώσεις θα εφαρμοστούν και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2014. Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1.1.2015 και εφεξής, καθώς και για όσες κατατεθούν μετά τις 12 Μαΐου ο υπολογισμός γίνεται απευθείας με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

Οι επικουρικές συντάξεις θα βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο, καθώς το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης δεν μπορεί να καλύπτεται πια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το νέο νόμο η επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται με βάση: α) Τα δημογραφικά δεδομένα. β) Το πλασματικό ποσοστό επιστροφής από τις συνολικά καταβαλλόμενες εισφορές των ασφαλισμένων.

Σε περίπτωση όπου θα διαπιστώνεται ελλείμματα θα λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος ωστόσο αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Ψυχρολουσία και για το Εφάπαξ: Θα κατατεθεί μεν, θα είναι μειωμένο δε 

Τα πρώτα 1.500 ψαλιδισμένα εφάπαξ, από τα 62.000 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, θα πιστωθούν στο τέλος Ιουλίου 2016 λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται σε αναμονή.

Η καταβολή των εκκρεμών εφάπαξ θα καλυφθεί από το κονδύλι που έχει ήδη συγκεντρώσει το Ταμείο, ύψους 400 εκατ. ευρώ, καθώς και από μέρος της δόσης που εκταμιεύτηκε, ύψους 663 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, που θα εφαρμοστεί για όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 και απαιτεί νέα υποβολή δικαιολογητικών, επειδή λόγω της τριετούς καθυστέρησης πρέπει να αναζητηθεί η νέα 5ετία που θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού της παροχής. Σύμφωνα με τα στελέχη του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου, δεν είναι εύκολο τα νέα δικαιολογητικά να επεξεργαστούν άμεσα λόγω των θερινών αδειών. Πάντως, όταν δρομολογηθεί η κατάσταση θα είναι εφικτό να καταβάλλονται 3.000 εφάπαξ τον μήνα. Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι όλα τα εκκρεμή εφάπαξ θα έχουν χορηγηθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017.