Έρχεται ο προεκλογικός «λογαριασμός» του τρίτου μνημονίου

Έρχεται ο προεκλογικός «λογαριασμός» του τρίτου μνημονίου

Από την Παρασκευή οι συνταξιούχοι βλέπουν τις πρώτες επιπτώσεις των νέων μέτρων.

Οι πρώτοι που θα νιώσουν στην τσέπη τους το λογαριασμό του τρίτου Μνημονίου θα είναι από την Παρασκευή οι συνταξιούχοι, καθώς η αύξηση των εισφορών υγείας φέρνει ισόποσες μειώσεις που φθάνουν το 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Μάλιστα, οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες, αφού υπολογίζονται στις συντάξεις προ των περικοπών του 2010.

Δηλαδή, αν ένας συνταξιούχος λάμβανε προ Μνημονίου 1000 ευρώ και στη συνέχεια με τις περικοπές έφθασε σήμερα να εισπράττει σύνταξη περίπου 800 ευρώ, οι μειώσεις θα υπολογιστούν στο αρχικό ποσό της σύνταξης (1000 ευρώ).

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα νιώσουν στην τσέπη τους το λογαριασμό του τρίτου Μνημονίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες και, σε κάθε περίπτωση, πριν στεγνώσει το μελάνι του Μνημονίου.

Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό κάποιες από τις επιβαρύνσεις να φθάσουν και πριν από τις εκλογές, με πρώτη την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία αυξάνεται, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015, κατά 30% για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Η ΓΓΔΕ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο από την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα υπάρξουν υπηρεσιακές συσκέψεις για την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου με οδηγίες προς τις επιχειρήσεις για το πώς θα γίνει η παρακράτησή της από τους μισθούς,.

Υπό κανονικές συνθήκες, η παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς θα έπρεπε να ξεκινήσει από τη μισθοδοσία του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, λόγω εκλογών είναι πολύ πιθανό αυτό να μετατεθεί για τη μισθοδοσία του Οκτωβρίου, αφού η πρώτη μισθοδοσία με την αυξημένη εισφορά θα συμπεριλάβει και τα αναδρομικά των 9 (ή 10) προηγούμενων μηνών.

Νέα… ραβασάκια από την Εφορία περιμένουν και όσους ιδιοκτήτες ΙΧ μεγάλου κυβισμού, αλλά και αγρότες πλήρωσαν από νωρίς το φόρο εισοδήματος.

Κι αυτό γιατί ο φόρος πολυτελείας για τα οχήματα άνω των 2500 κυβικών αυξάνεται από το 10 στο 13%.

Έτσι, ιδιοκτήτης ΙΧ 2500 κυβικών, που πλήρωσε πριν το τέλος Ιουλίου 1330 ευρώ φόρο πολυτελείας, πλέον είναι υποχρεωμένος να καλύψει τη διαφορά έως τα 1730 ευρώ, που διαμορφώνεται ο φόρος. Αναμένεται λοιπόν να λάβει συμπληρωματικό ειδοποιητήριο για να πληρώσει επιπλέον 400 ευρώ.

Αλλά και αγρότες που έχουν ήδη πληρώσει το φόρο εισοδήματος θα λάβουν νέα ραβασάκια, καθώς η προκαταβολή φόρου διπλασιάζεται αναδρομικά. Για αγρότη που πλήρωσε ήδη φόρο 5.000 ευρώ και προκαταβολή φόρου 1375 ευρώ, αναμένεται συμπληρωματικό εκκαθαριστικό προκειμένου να καταβάλει άλλα 1375 ευρώ.