Έρχεται ψυχρή «εισβολή» με χαμηλές θερμοκρασίες- Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Έρχεται ψυχρή «εισβολή» με χαμηλές θερμοκρασίες- Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Δυνατοί άνεμοι και μαύρα σύννεφα στην πόλη του Ναυπλίου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας Ιανός, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020. Σε επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Ναυπλιέων εν όψει των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπει με έκτακτο δελτίο της η Ε.Μ.Υ. για τις επόμενες τρεις ημέρες. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα, καθώς ψυχρό «κύμα» πρόκειται να επηρεάσει σημαντικό τμήμα της χώρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα, με αρνητικές θερμοκρασίες να σημειώνονται στα ορεινά και στη Δυτική Μακεδονία.

Στο πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες έως το πρωί της Πέμπτης 08/04. Όπως προκύπτει από αυτόν, η απολύτως ελάχιστη καταγράφηκε στη Βλάστη Κοζάνης και ήταν ίση με -4.3 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, σύμφωνα με το meteo.gr. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά αναμένονται νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές, ενώ τοπικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν έως το πρωί στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και στη συνέχεια στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Πιθανότητα καταιγίδων υπάρχει στις νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα στο Κεντρικό, Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο από το πρωί. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά έως το πρωί.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 2 έως 14, στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά από 5 έως 16, στην Ήπειρο από 1 έως 17, στη Δυτική Στερεά από 5 έως 17, στην Ανατολική Πελοπόννησο από 8 έως 19, στη Δυτική Πελοπόννησο από 8 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 12, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 8 έως 17, στις Κυκλάδες από 9 έως 19, στα Δωδεκάνησα από 9 έως 18 και στην Κρήτη από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και στα νησιά του Κεντρικού, Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου η ελάχιστη αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως έως το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών υπάρχει κυρίως για τα βόρεια του νομού έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το πρωί όμως θα ενισχυθούν σε δυτικούς 2 έως 4 μποφόρ και γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη: Απριλιάτικο χιόνι στα ορεινά του νομού

Νιφάδες χιονιού πέφτουν εδώ και λίγη ώρα στα ορεινά και ημιορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, με το σκηνικό του καιρού να είναι χειμωνιάτικο, παρότι διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται σε περιοχές, όπως το Πανόραμα, το Ασβεστοχώρι, ο Χιορτάτης και ο Σοχός, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Στα «λευκά» ντύθηκαν επίσης ο Πολύγυρος και η Αρναία, στα ορεινά της Χαλκιδικής, ενώ χιόνια έπεσαν σε περιοχές με υψόμετρο στους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς και Πέλλας.

Τα φαινόμενα πάντως, σύμφωνα με τους μετεωρολογικές προβλέψεις, αναμένεται να εξασθενίσουν έως το απόγευμα.