Έρχεται το ανανεωμένο Fiat 500άκι

Ριζική αναβάθμιση για το πιο επιτυχημένο μοντέλο της εταιρείας.

Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Fiat τα τελευταία χρόνια είναι το μοντέλο 500. Το λιλιπούτειο ιταλικό αυτοκίνητο με την χαρακτηριστική εμφάνιση βρίσκεται στην αγορά εδώ και οκτώ χρόνια και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. μονάδες. Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία για να τονώσει τις πωλήσεις του, προχώρησε στην εφαρμογή ενός προγράμματος ριζικής αναβάθμισης, το οποίο περιλαμβάνει 1.800 αλλαγές σε διάφορα τμήματα του αυτοκινήτου. Οι σημαντικότερες αλλαγές εντοπίζονται στην εξωτερική, εσωτερική εμφάνιση και στο τεχνολογικό υπόβαθρο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τεχνολογικό υπόβαθρο του. Ειδικότερα, εξοπλίζεται στάνταρ με επτά αερόσακους (δύο εμπρός, δύο κεφαλής, δυο πλευρικούς και έναν για προστασία των γονάτων) από τη βασική του έκδοση. Επίσης υιοθετεί προηγμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως, ABS με EBD, προηγμένο ESC, ASR, Hill Holder και HBA. Η εμπρός ανάρτηση περιλαμβάνει σύστημα McPherson και η πίσω διάταξη ημιάκαμπτο άξονα. Βασισμένα σε ένα σχέδιο της Magneti Marelli και οι δυο διατάξεις έχουν εξελιχθεί κατάλληλα για να καλύπτουν τις ανάγκες του τρίπορτου αυτοκινήτου.

Η Magneti Marelli έχει επίσης εξελίξει και άλλα συστήματα όπως, τον πίνακα οργάνων, τα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα, το σύστημα της εξάτμισης, τις μονάδες ηλεκτρονικού ελέγχου, την πολλαπλή εισαγωγής, την ημιαυτόματη μετάδοση Dualogic, και επιπρόσθετα τα πεντάλ, τα ταμπλό και άλλα πλαστικά εξαρτήματα.
Κατασκευάζεται σε δυο τρίθυρα αμαξώματα, με σταθερή οροφή είτε με ανοικτή οροφή. Κινητήρες: Βενζίνη δικύλινδροι 900 κ.εκ TwinAir απόδοσης 85 ίππων είτε 105 ίππων και τετρακύλινδρος 1.200 κ.εκ. 69 ίππων. Οι δικύλινδροι κινητήρες 900 κ.εκ. έχουν εκπομπές CO2 90 γραμ./χλμ. και 99 γραμ./χλμ. αντίστοιχα, οπότε απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Ντίζελ 1.300 κ.εκ. 16v Multijet ισχύος 95 ίππων, εκπομπές CO2 89 γραμ./χλμ., χωρίς τέλη κυκλοφορίας.

Το λανσάρισμα του ανανεωμένου 500 στην ελληνική αγορά θα γίνει στα μέσα Σεπτέμβριου 2015. Αναμένονται πρώτα οι βενζινοκίνητες εκδόσεις 1.200 κ.εκ. με 69 ίππους και 900 κ.εκ. με 85 και 105 ίππους. Στις αρχές του 2016 θα έρθει η πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.300 κ.εκ. 95 ίππων. Η τιμή της βασικής βενζινοκίνητης έκδοσης 1.200 κ.εκ. με επίπεδο εξοπλισμού POP 69 ίππων καθορίστηκε στα 13.400 ευρώ (12.620 ευρώ με απόσυρση).