Έρχεται τριπλή επιδότηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα

Έρχεται τριπλή επιδότηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα

Τριπλή επιδότηση στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης τίθεται σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές. Εντός των ημερών, μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ως προς την ηλεκτρική ενέργεια, έχει αποσαφηνιστεί ότι η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα καταβληθεί σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα, στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται παράταση αν χρειαστεί. Για το φυσικό αέριο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με παραπλήσιο ποσό ανά μεγαβατώρα, και πάλι με όριο στην κατανάλωση και με κοινωνικά κριτήρια. Και για το πετρέλαιο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ την αύξηση του επιδόματος κατά 20%.

Τι θα ισχύει για το πετρέλαιο θέρμανσης

Δευκρινίσεις για τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης (για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και καυσόξυλα) έδωσε φοροτεχνικός μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Η διάθεσή του ξεκινάει από τις 15 Οκτωβρίου και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

  • Η συνολική επιδότηση εφέτος αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρσι.
  • Το ποσό βάσης θα είναι 264 ευρώ, (από 220 ευρώ πέρσι) και το ελάχιστο ποσό στα 96 ευρώ (από 80 ευρώ πέρσι).
  • Το μέγιστο ποσό επιδότησης θα φθάνει τα 780 ευρώ (από 650 ευρώ πέρσι).
Κριτήρια και Δικαιούχοι
  • Άγαμοι: Εισόδημα έως 12.000 ευρώ και αξία περιουσίας έως 130.000.
  • Έγγαμοι: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και αξία περιουσίας έως 250.000 ευρώ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία περιουσίας 250.000 ευρώ.

Τις αιτήσεις θα τις εγκρίνει ή θα τις απορρίπτει το σύστημα αυτόματα. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψιν είναι το εισόδημα χρήσης 2020 (η φετινή φορολογική δήλωση).

Διαβάστε ακόμη:

Οι ενεργειακές αυξήσεις απειλούν εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη