Έρχονται αυξήσεις – «φωτιά» σε τρόφιμα και ρεύμα;

Έρχονται αυξήσεις – «φωτιά» σε τρόφιμα και ρεύμα;

Παράλληλα, την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να επιβληθούν μέτρα που θα οδηγούν σε μόνιμη και αποτελεσματική αύξηση των φορολογικών εσόδων και στο πλαίσιο αυτό πάντα πίεζε προς την κατεύθυνση της κατάργησης ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου) αλλά και σε μέτρα αύξησης της έμμεσης φορολογίας.

Ζήτημα αύξησης του χαμηλού ΦΠΑ είχε τεθεί και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2015 αλλά και της πρώτης αξιολόγησης.

Μια αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% θα φέρει σε μόνιμη βάση αύξηση των φορολογικών εσόδων έως και 500 εκατ. ευρώ καθώς θα πλήξει άμεσα το πορτοφόλι όλων των φορολογούμενων, ακόμη και των πιο φτωχών. Και αυτό διότι ο μειωμένος συντελεστής επιβάλλεται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα νωπά τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Η αύξηση πρόκειται να πλήξει και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας καθώς ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.

Όμως το ποια και πόσα μέτρα αναμένεται να επιβληθούν τελικά για την τριετία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2020 θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες εβδομάδες στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

«Πικρός» καφές

Παράλληλα, φωτιά στην τιμή του καφέ, απειλεί να βάλει ο νέος φόρος ο οποίος θα κάνει πρεμιέρα την 1η Ιανουαρίου 2017. Συνεπώς από το νέο έτος κάθε καφες θα επιβαρυνθεί με δέκα λεπτά, ενώ στο ράφι των σούπερ μάρκετ και των λοιπών σημείων πώλησης η επιβάρυνση στις τιμές λιανικής αναμένεται να αγγίξει το 25%.

Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν από την πλευρά τους με καταλυτικές επιπτώσεις σε έναν κλάδο όπου απασχολούνται περίπου 200.000 εργαζόμενοι, με παράλληλη έξαρση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Με βάση τις διατάξεις νόμου οι οποίες ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από δύο έως τέσσερα ευρώ κατά την εισαγωγή καφέ.

Συνεπώς στον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ ο φόρος αναλογούν δύο ευρώ ανά κιλό (πάντα κατά την εισαγωγή), στον καβουρδισμένο τρία ευρώ και τον στιγμιαίο καφέ, καθώς και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα καφέ ο φόρος θα κοστίζει τέσσερα ευρώ ανά κιλό.

Σημειώνεται ότι η ετήσια κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα ξεπερνά τους 42.000 τόνους σε ετήσια βάση και σύμφωνα με πηγές της αγοράς η δημοσιονομική αποτελεσματικότητα του μέτρου είναι τουλάχιστον αμφίβολη.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Αν επιμείνει η Ευρώπη για 3,5% πλεόνασμα, θα ζητήσουμε πρόσθετα μέτρα