Έρχονται φόροι στο YouTube και το Netflix

Έρχονται φόροι στο YouTube και το Netflix

Η Γαλλία προωθεί φόρους για τη χρήση των δύο πλατφόρμων. 

του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς

Οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενός «φόρου στο YouTube» ύψους 2% που θα επιβληθεί σε όλα τα βίντεο, καθώς και φόρου 10% σε κάθε διαδικτυακή ταινία πορνογραφικού ή βίαιου περιεχομένου.

Ο προτεινόμενος φόρος, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση αλλά απαιτεί περαιτέρω έγκριση για να λάβει τη μορφή νόμου, θα ισχύει για εταιρείες όπως η Netflix και η Vimeo, και θα υπολογίζεται βάσει εσόδων από συνδρομές ή διαφημίσεις.

Η Καρίν Μπερζέ, Γαλλίδα βουλευτής, περιέγραψε τα μέτρα ως μέρος ενός σχεδίου για την εξασφάλιση περισσότερων εσόδων από τις ‘GAFA’ – ακρωνύμιο των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple – οι οποίες «αποφεύγουν να καταβάλλουν φόρους τις περισσότερες φορές» όπως είπε. «Η ισχύς του νόμου θα είναι πιο περιορισμένη όσον αφορά μικρότερες ιστοσελίδες με βίντεο».

Η πρόταση είναι κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας των ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τακτικές των τεχνολογικών γιγάντων των ΗΠΑ που οι ίδιες θεωρούν άδικες και εστιασμένες στη φοροαποφυγή.

Η Γαλλία διεκδικεί από την Apple την καταβολή 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε απλήρωτους φόρους – απαίτηση στην οποία αντιτίθενται η ίδια η εταιρεία και Αμερικάνοι πολιτικοί. Αναφορικά με τον προτεινόμενο «φόρο στο YouTube», είναι αβέβαιο πώς θα συλλέγεται ο φόρος και ποια θα είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων ένα βίντεο θα θεωρείται πορνογραφικό ή βίαιο ώστε να υπάγεται στον φόρο 10%.

Επίσης, είναι ασαφές το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα που θα προκύψουν. Σύμφωνα με τη Le Figaro, μια προηγούμενη εκδοχή της πρότασης νόμου έκανε λόγο για διοχέτευση των εσόδων στο Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Γαλλίας, μια υπηρεσία που υπάγεται στο γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.