Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα Όσκαρ – Τι θα γίνει με τις υποψηφιότητες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία αλλαγή δεν θα επηρεάσει τα 93α Όσκαρ, τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν στο Λος Άντζελες στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

της Lindsey Bahr, Associated Press

Τα Όσκαρ προχωρούν σε ορισμένες μεγάλες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου ενός καθορισμένου αριθμού υποψηφιοτήτων για καλύτερη ταινία και νέων προτύπων εκπροσώπησης και συμπερίληψης για την επιλογή των υποψηφίων.

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα υπάρξουν 10 υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας που θα ξεκινήσουν με τα 94α Βραβεία της Ακαδημίας το 2022. Ο οργανισμός σχεδιάζει επίσης να εφαρμόσει νέα πρότυπα για την επιλογή των υποψηφίων με στόχο την ποικιλομορφία σε συνεργασία με την Ένωση Παραγωγών της Αμερικής, που θα οριστικοποιηθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Καμία αλλαγή δεν θα επηρεάσει τα 93α Όσκαρ, τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν στο Λος Άντζελες στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Η ακαδημία κινηματογράφου έχει αλλάξει τον αριθμό των υποψηφιοτήτων καλύτερης ταινίας αρκετές φορές στην ιστορία της. Το 2009, αυξήθηκε από 5 σε 10, κάτι που πολλοί πίστευαν ότι ήταν τότε απάντηση στην απουσία υποψηφιότητας της ταινίας «The Dark Knight» του Christopher Nolan. Το 2011, οι υποψηφιότητες άρχισαν να κυμαίνονται από 5 έως 10, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χρονιές να έχουν περισσότερες υποψηφιότητες από άλλες. Πέρυσι υπήρχαν 9. Στα πρώτα χρόνια της Ακαδημίας, από 8 έως 12 ταινίες μπορούσαν να προταθούν για το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Ο οργανισμός που παρουσιάζει τα Όσκαρ δεσμεύεται επίσης για μια νέα φάση πρωτοβουλιών πολυμορφίας και συμπερίληψης, την οποία ονομάζει Academy Aperture 2025. Η πρώτη φάση, που έληξε φέτος, ήταν η απάντηση στις επικρίσεις του #OscarsSoWhite. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, David Rubin, είπε ότι η οργάνωση είχε ξεπεράσει αυτούς τους στόχους.

«Παρότι η Ακαδημία έχει κάνει βήματα, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να διασφαλιστούν δίκαιες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ακαδημίας Dawn Hudson σε γραπτή δήλωσή του.

«Η ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος είναι επείγουσα. Για το σκοπό αυτό, θα τροποποιήσουμε – και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε – τους κανόνες και τις διαδικασίες μας για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι φωνές ακούγονται και βραβεύονται».

Ο Rubin πρόσθεσε ότι η ηγεσία και το διοικητικό συμβούλιο έχουν δεσμευτεί για «ισότητα και συμπερίληψη σε κάθε πρωτοβουλία, επιτροπή, πρόγραμμα και εκδήλωση της Ακαδημίας».

Ένα νεοσυσταθέν Γραφείο Αντιπροσώπευσης, Συμπερίληψης και Ισότητας θα επιβλέπει την πρωτοβουλία Aperture 2025 και θα διευθύνεται από την εκτελεστική διευθύντρια της Ακαδημίας, Christine Simmons.

Η ακαδημία είπε επίσης ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της για αύξηση της ποικιλομορφίας στις τάξεις των μελών της. Η νέα σύνθεση θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.