Έρευνα: Μήπως οι millennials «σκοτώνουν» τις υπηρεσίες streaming;

Έρευνα: Μήπως οι millennials «σκοτώνουν» τις υπηρεσίες streaming;

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μοιράζεται περισσότερο τους κωδικούς πρόσβασής της. Επηρεάζονται άραγε και τα έσοδα των εταιρειών από αυτό;

του Glenn Fleishman

Τα άτομα ηλικίας 22-36 ετών είναι πιθανότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα να μοιραστούν με άλλους τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν σε επί πληρωμή υπηρεσίες streaming, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανέφερε ένα στέλεχος της εταιρείας ερευνών μέσων ενημέρωσης Magid στο CNBC.

Η Jill Rosengard Hill δήλωσε στο CNBC ότι η έρευνα της εταιρείας της δείχνει ότι το 35% των ατόμων που ανήκουν στη γενιά των «millennials» μοιράζονται κωδικούς με άλλους, ενώ μόνο το 19% της Γενιάς X και το 13% των Baby Boomers κάνουν το ίδιο. Όσο για τη νεότερη γενιά δηλαδή των ανθρώπων ηλικίας 21 ετών και άνω, το ποσοστό αυξάνεται στο 42%, αν και πολλοί απ’ αυτούς αποκτούν πρόσβαση μέσω των λογαριασμών των γονιών τους.

Τα ποσοστά αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με ερευνητικές εκθέσεις που εκδίδονται σε τακτική βάση. Το 2015, η Parks Associates ανέφερε ότι το 10% των αμερικανικών νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση χρησιμοποιούσαν λογαριασμό σε υπηρεσία συνεχούς ροής που ανήκε σε κάποιον εκτός του νοικοκυριού, ενώ το 22% των ατόμων που το έκαναν αυτό ήταν ηλικίας 18-24 ετών. Τον Ιούλιο του 2017, το συνολικό ποσοστό ήταν 12% όλων των ενηλίκων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos, ενώ 21% όσων μοιράζονταν τους κωδικούς ήταν ηλικίας 18-24 ετών.

Μεταφράζεται άραγε το φαινόμενο αυτό σε απώλεια εσόδων για την Amazon, το Netflix, το Hulu και καλωδιακά κανάλια που επιτρέπουν ελεύθερη πρόσβαση μέσω διαδικτύου και app σε όσους έχουν καλωδιακή ή δορυφορική συνδρομή; Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των αναλυτών ως προς το κόστος. Στελέχη διαφόρων εταιρειών έχουν πει επανειλημμένα ότι με την πάροδο του χρόνου όλο αυτό δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο, ακόμη και όταν ληφθούν υπόψη τα έσοδα που χάνονται από τους επιπλέον λογαριασμούς που θα προέκυπταν εάν οι κωδικοί δεν πήγαιναν από τον έναν χρήστη στον άλλον.

Το 2013, ο διευθύνων σύμβουλος της Netflix, Reed Hastings, είπε σε συνομιλία του με επενδυτές πως δεν πίστευε ότι υπήρχαν χρήστες που μοιράζονταν κωδικούς πρόσβασης με άτομα που γνώριζαν ελάχιστα. Ο διευθύνων σύμβουλος της HBO το 2014 δήλωσε ότι η κοινή χρήση λογαριασμών στο HBO Go δεν είχε «καμία επίπτωση στην επιχείρηση». Και το 2016, ο οικονομικός διευθυντής της Netflix επεσήμανε σ’ ένα συνέδριο ότι ο περιορισμός αυτής της πρακτικής δεν θα οδηγούσε απαραιτήτως στην αύξηση των χρηστών που πλήρωναν συνδρομή.