Έρευνα: Πώς το κλείσιμο εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής ωφελεί τις γεννήσεις

Έρευνα: Πώς το κλείσιμο εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής ωφελεί τις γεννήσεις

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, συνέκριναν τους πρόωρους τοκετούς πριν και μετά το κλείσιμο οκτώ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα.

Το κλείσιμο των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που δουλεύουν με άνθρακα (λιγνίτη) ή πετρέλαιο, οδηγεί σε σημαντική μείωση του αριθμού των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα στις γύρω περιοχές, ενώ ευνοεί και τη γονιμότητα των γυναικών, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τη δρα Τζόαν Κέιζι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», συνέκριναν τους πρόωρους τοκετούς πριν και μετά το κλείσιμο οκτώ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, που έλαβαν χώρα στην Καλιφόρνια μετά το 2001.

Διαπιστώθηκε ότι, στο σύνολο των τοκετών, το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) μεταξύ όσων ζούσαν σε απόσταση έως πέντε χιλιομέτρων από τα εργοστάσια αυτά, έπεσε από το 7% πριν το κλείσιμο, στο 5,1% μετά από αυτό (μείωση 27%). Μείωση των πρόωρων τοκετών, αλλά σε μικρότερο βαθμό, υπήρχε και για όσους ζούσαν σε απόσταση πέντε έως δέκα χιλιομέτρων από τα εργοστάσια.

Δεν διαπιστώθηκε κάποια μείωση στους πολύ πρόωρους τοκετούς, δηλαδή πριν την 32η εβδομάδα της κύησης. Αυτό εξηγείται, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή οι υπερβολικά πρόωροι τοκετοί οφείλονται είτε σε γενετικά προβλήματα, είτε σε άλλα πολύ πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.