Ερντογάν: Δεν είναι βιώσιμο έργο ο EastMed – Φυσικό αέριο στην Ευρώπη μόνο μέσω Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιχαίροντας για τη διαφαινόμενη άρση της αμερικανικής υποστήριξης στο project του EastMed o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό δεν είναι ένα έργο (EastMed) που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Έκαναν όλες τις αναλύσεις κόστους για αυτό, είδαν ότι δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε αυτή την προσπάθεια. Δηλαδή δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί για το κόστος. Η Αμερική είναι μια χώρα που ήδη κάνει όλα της τα βήματα σύμφωνα με το κεφάλαιο. Δεδομένου ότι οι αναλύσεις κόστους αυτού δεν απέδωσαν, απέσυρε την υποστήριξή της λέγοντας ότι «δεν είναι δουλειά που θα υλοποιηθεί». Τελικά, τι είναι αυτό για το οποίο συζητείται πάντα εδώ; (Ότι) αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται από εδώ να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας», ανέφερε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε: «Η προσέγγισή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή. Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη. Με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη, βάλαμε το θέμα σε επίσημο κείμενο. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας σε αυτό το επίσημο κείμενο. Αφενός, παραλάβαμε τέσσερα σκάφη γεώτρησης και δύο σκάφη σεισμικής έρευνας. Αυτά τα πήραμε για το τίποτα; Αυτά θα λειτουργήσουν στη Μαύρη Θάλασσα και θα λειτουργήσουν και στη Μεσόγειο. Θα έχουμε την ισχυρότερη υποδομή από αυτή την άποψη.