Ερντογάν: Διεκδικεί την προεδρία της Τουρκίας

Ερντογάν: Διεκδικεί την προεδρία της Τουρκίας

Απτόητος μετά το θρίαμβο στις δημοτικές εκλογές και παρά το θόρυβο από τα σκάνδαλα, θέλει να διεκδικήσει και το ανώτατο αξίωμα της χώρας. 

Την επιθυμία του να διατηρήσει τις τρεις βουλευτικές θητείες που ισχύουν ως όριο για τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως δεν θα επιδιώξει τέταρτη θητεία και αντ΄αυτού θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του Αυγούστου.

Επίσης, έβαλε τέλος στις φήμες που τον θέλουν να συνδυάζει τις βουλευτικές εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2015, με τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Στον τομέα τον οικονομικών, τονίστηκε η ανάγκη της Κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να συνέλθει εκτάκτως για να αποφασίσει τη μείωση των επιτοκίων, κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, δηλώσεις που επηρέασαν το Χρηματιστήριο με τη τουρκική λίρα να υποχωρεί στα 2,1460 έναντι του δολαρίου, από 2,1350.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σημαντικά τα επιτόκια τον Ιανουάριο σε έκτακτη συνεδρίαση, παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η χώρα εισερχόταν σε κύκλο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

«Ελευθερώθηκε» το πουλί του Twitter

Το Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας έκρινε παράνομη την κυβερνητική απόφαση αποκλεισμού της πρόσβασης στο Twitter, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να άρει το μέτρο, κάτι που βρήκε ενάντιο τον πρωθυπουργό. Ο Ερντογάν επέκρινε την απόφαση λέγοντας: «Φυσικά οφείλουμε να εφαρμόσουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά δεν την σέβομαι. Δεν σέβομαι αυτήν την απόφαση», ενώ πρόσθεσε πως η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου παραβιάζει τις «εθνικές αξίες» της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, το Δικαστήριο της Αγκυρας ζήτησε την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας του YouTube, η οποία επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου εμπιστευτικής σύσκεψης για τη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: 

Ερντογάν: «Ο λαός έθαψε όσους έβαλαν κατά της ανεξαρτησίας μου»

Ο Ερντογάν ζητά… περισσότερη δημοκρατία!

Ερντογάν: Ο δικτάτορας του Διαδικτύου