Βερστάγκερ: «Έσχατη λύση» η διάσπαση του Facebook

Βερστάγκερ: «Έσχατη λύση» η διάσπαση του Facebook
epa06823585 EU Commissioner for Competition, Danish, Margrethe Vestager gives a press conference, on Luxembourg state aid to French energy giant Engie, in Brussels, Belgium, 20 June 2018. Luxembourg will have to recover about 120 million Euros in unpaid tax from Engie. European Commission found the Luxembourg guilty of breaching strict state aid rules. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντίθετα, η Επίτροπος τάσσεται υπέρ καθιέρωσης δικαιώματος πρόσβασης στα δεδομένα.

Η διάσπαση της εταιρείας Facebook, ενός από τους κολοσσούς του Διαδικτύου, θα ήταν μια έσχατη λύση που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε σε μακρά δικαστική διαμάχη, προειδοποίησε σήμερα η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ από το Παρίσι.

Η Επίτροπος ρωτήθηκε για το θέμα του Facebook στην έκθεση καινοτομίας VivaTech που διεξάγεται στο Παρίσι, αφού κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ αλλά και ένας από τους συνιδρυτές της εταιρείας τάχθηκαν πρόσφατα υπέρ της διάλυσής της.

«Φυσικά θα ήταν μια έσχατη λύση. Πιστεύω ότι θα μας έφερνε στα δικαστήρια ίσως για μια δεκαετία. Είναι πολύ πιο ευθύ και ίσως πολύ πιο δυνατό να πούμε ότι χρειαζόμαστε πρόσβαση στα δεδομένα», είπε η Βεστάγκερ στους δημοσιογράφους.

Ο συνιδρυτής του Facebook Κρις Χιουζ, και πρώην συγκάτοικος του Μαρκ Ζάκερμπεγκ όταν φοιτούσαν και οι δύο στο κολέγιο, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα New York Times προέτρεψε τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να διαλύσουν την εταιρεία. Πρότεινε συγκεκριμένα να διαχωριστούν το Instagram και το WhatsApp από το Facebook, υποστηρίζοντας ότι χάρη στον ανταγωνισμό θα προσφέρονταν «υψηλότερες προδιαγραφές προστασίας της ιδιωτικής ζωής».