ESM: Την Πέμπτη η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

ESM: Την Πέμπτη η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Με τηλεδιάσκεψη θα εξεταστούν τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπλόκαραν τα χρήματα την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιουνίου, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να επανεξετάσει την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από την τέταρτη δόση του ελληνικού προγράμματος. Η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 17.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης).

Ο ESM σημειώνει ότι το Συμβούλιο των Διευθυντών ανέβαλε στη συνεδρίασή του στις 8 Ιουνίου την εξέταση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου, για να λάβει περαιτέρω επιβεβαίωση της υλοποίησης όλων των αναγκαίων πληρωμών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ.

«Μία ικανοποιητική αξιολόγηση στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα θα άνοιγε τον δρόμο στο Συμβούλιο των Διευθυντών να εξετάσει την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων στο πλαίσιο αυτής της δόσης», αναφέρεται στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Χουλιαράκης: Η εμμονή μιας χώρας καθυστέρηση την εκταμίευση

Μιλώντας την Δευτέρα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης απάντησε στον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστο Σταϊκούρα, ότι σχετικά με την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, «η εισήγηση που έκανε ο ESM μαζί με την υποστήριξη των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο της ΕΚΤ όσο και της ΕΕ, ήταν θετική. Εισηγήθηκε την εκταμίευση του ενός δισ. μέχρι την 15η Ιουνίου. Ήταν η εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας, εμμονή να δει αποδείξεις πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού, που οδήγησε τελικά στην αναβολή τής εκταμίευσης, για μερικές ημέρες».

Επίσης, τόνισε ότι είναι κατανοητή η επιθυμία της Ολομέλειας να συζητηθεί το νομοσχέδιο όσο πιο αναλυτικά γίνεται, αλλά η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και δημοσίευσης του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. «Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει στο επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και δεν πρέπει να δοθεί κανένα δικαίωμα σε κανένα κράτος μέλος να επιχειρήσει την αναβολή της» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.