Εσωκομματικές εκλογές το Δεκέμβριο ή (και) διάσπαση το δίλημμα της ΝΔ

Εσωκομματικές εκλογές το Δεκέμβριο ή (και) διάσπαση το δίλημμα της ΝΔ

Αν δεν γίνουν εκλογές στις 13 Δεκέμβρη κινδυνεύει η ενότητα της ΝΔ διαμηνύει ο Τζιτζικώστας.

 

του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Όλα συνηγορούν στη ΝΔ στο γεγονός ότι το θέμα εκλογής νέου προέδρου θα ταλανίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αρκετές –και άγνωστο ακόμα πόσες- εβδομάδες. Το ερώτημα πια είναι αν η διαφαινόμενη μετάθεση των εσωκομματικών εκλογών για τον Ιανουάριο του 2016 θα ωθήσει στο επόμενο βήμα όσους εισηγούνταν –όπως έχει αποκαλύψει το News247- στον Απόστολο Τζιτζικώστα τη δημιουργία νέου δεξιού κόμματος. Παράλληλα εντύπωση προκαλούν μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό οι επισημάνσεις στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά ότι θα του παραδώσει την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο βουλευτές από όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στη ΝΔ. Μεγάλη μερίδα βουλευτών αρχίζει να διαμορφώνει βέβαιη πεποίθηση πως δεν θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Ορισμένοι μιλούν ανοιχτά για μια «αναπότρεπτη εξέλιξη» όσον αφορά τη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κάποιοι άλλοι φτάνουν στο σημείο να περιμένουν σχεδόν με ανακούφιση μια διάσπαση της ΝΔ προκειμένου να «ξεκαθαρίσει το τοπίο, να τελειώνουμε» όπως χαρακτηριστικά λένε σε γαλάζια πηγαδάκια.

Από τη μεριά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας κλιμάκωσε την πρόσκλησή του προς τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσουν ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής των εκλογών, χωρίς πάντως να πάρει κάποια απάντηση. Μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας συνδέει ανοιχτά το θέμα της ενότητας της ΝΔ με τη διενέργεια των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου γιατί όπως λέει «η βάση της ΝΔ βράζει και ο τόπος χρειάζεται αντιπολίτευση».

Πάντως την ίδια στιγμή ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται να ρίχνει τους τόνους και να αποφεύγει να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε μετάθεση της ημερομηνίας των εσωκομματικών εκλογών για μετά τις 13 Δεκεμβρίου, παρά την επιθυμία του για άμεση διεξαγωγή τους.

Την ίδια στιγμή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ΚΕΦΕ ο εκπρόσωπός του διότι, ούτε η κατάθεση αγωγής στην infosolutions τον καλύπτει καθώς ο ίδιος επιμένει πως η ΝΔ πρέπει να κάνει και μήνυση. Επίσης θέτει θέμα και ως προς το γεγονός ότι ο Αντρέας Παπαμιμίκος δεν έχει διευκρινίσει πιο είναι το κώλυμα που επικαλέστηκε για να αποχωρήσει από τη θέση του προεδρεύοντος και αυτό γιατί σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή του κ. Παπαμιμίκου στην προεδρία της ΚΕΦΕ. Παράλληλα όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει υποψήφιος πρόεδρος μέχρι τέλους.

Εκ των πραγμάτων οι αιτιάσεις Μεϊμαράκη ενισχύουν την απονομιμοποίηση της όλης διαδικασίας που ακολουθείται καθώς προστίθενται στην ήδη μειωμένη αξιοπιστία της λειτουργίας της ΚΕΦΕ που ακόμα αδυνατεί να δώσει οριστική λύση στην εξεύρεση εταιρείας και ημερομηνίας εκλογών. Ενδεικτικό του κλίματος είναι και οι ένθεν κακείθεν αλληλοκατηγορίες για την αδυναμία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών ανάμεσα στα κομματικά στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ.

Μάλιστα ο Φίλιππος Ταυρής με tweet απάντησε στις βολές που δέχεται η ΚΕΦΕ από τους γαλάζιους βουλευτές ότι «βουλευτές επιθυμούν ενεργότερη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ… οι συνάδελφοί τους που μετέχουν στην ΚΕΦΕ δεν παρίστανται».

Μηνύματα-γρίφος από το περιβάλλον Σαμαρά

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της ΝΔ έκπληξη έχουν προκαλέσει τα μηνύματα στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση είναι υπό κατάρρευση και πως ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να παραδώσει την εξουσία σε Σαμαρά και Βενιζέλο. Μάλιστα σ’ αυτό το πλαίσιο προσθέτουν ότι δεν έχει καμία σημασία ποιον θα εκλέξει πρόεδρο η ΝΔ και προτάσσουν την ανάγκη όπως λένε εκδίωξης του ISIS μέσα από τη ΝΔ!

Πηγή: news247.gr