Έσπασαν το φράγμα των 10.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Έσπασαν το φράγμα των 10.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ
epa08310176 Members of the Spanish Army's Military Emergency Unit (UME) during the disinfection of Puerta del Sol railway and subway station in central Madrid, Spain, 20 March 2020. Spain faces the sixth day of national lockdown in an effort to slow down the spread of the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. According to the latest figures provided by the health ministry, there are at least 19,980 confirmed coronavirus infections throughout Spain, while 1,002 people have died so far in the Mediterranean country. EPA/JUANJO MARTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιπλέον 1.150 θύματα μετρά η χώρα το τελευταίο 24ωρο και πλησιάζει πλέον ταχύτατα Ιταλία και Ισπανία. Τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί στις 366.000. Συζήτηση Τραμπ- Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασε τους 10.000 νεκρούς, κατέγραψαν επιπλέον 1.150 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Δευτέρας.

Η χώρα καταγράφει επισήμως πάνω από 366.000 κρούσματα μόλυνσης (αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30.000 το προηγούμενο 24ωρο) και θρηνεί 10.783 θύματα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ιδρύματος, που ανανεώνεται συνεχώς.

Όπως θυμίζει το ΑΠΕ, οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου που μετράει, μακράν, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο αριθμός των νεκρών από την ασθένεια COVID-19 αυξάνεται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες κατά 1.000 και πλέον νεκρούς κάθε εικοσιτετράωρο και πλησιάζει τους δύο χειρότερους απολογισμούς παγκοσμίως, αυτούς στην Ιταλία (16.523 νεκροί) και στην Ισπανία (13.005).

Συζήτηση Τραμπ- Μπαίντεν

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο θεωρούμενος ως επικρατέστερος αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο, ο Τζο Μπάιντεν, έκαναν χθες Δευτέρα «φιλική» συζήτηση για την πανδημία του κορωνοϊού, που πλήττει σκληρά τις ΗΠΑ.

«Εκτίμησα τη συνομιλία, ελπίζω να την εκτίμησε κι εκείνος», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου από το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Κάναμε πολύ φιλική συζήτηση», είπε, διευκρίνισε πως η συνδιάλεξη διήρκεσε περίπου 15 λεπτά, ήταν «θερμή» και ότι ο πρώην αντιπρόεδρος έκανε «προτάσεις».

Την ιδέα είχε ρίξει στο τραπέζι ο Μπάιντεν, ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, το φαβορί της κούρσας για το χρίσμα των Δημοκρατικών προκειμένου να αναδειχθεί ο υποψήφιος της παράταξης για την προεδρία. Ο Τραμπ δημόσια φάνηκε να αποδέχεται την πρόταση. Αλλά μέχρι χθες, αμφότεροι απέφευγαν να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, προτιμώντας να ανταλλάσσουν αιχμηρά σχόλια.

Αναφερόμενος στην πρόταση από αυτόν τον οποίο αποκαλεί «Sleepy Joe» («κοιμώμενο Τζο»), να γίνει μέσω βιντεοδιάσκεψης το συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Τραμπ ξεχείλιζε ειρωνεία νωρίτερα χθες. «Τώρα θέλει ένα ‘εικονικό’ συνέδριο, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να είναι καν παρών. Αναρωτιέμαι γιατί», ανέφερε μέσω Twitter, διερωτώμενος στην ίδια ανάρτηση τι απέγινε αλήθεια εκείνο το τηλεφώνημα που τα μέσα ενημέρωσης τα οποία κατ’ αυτόν διασπείρουν «ψευδείς ειδήσεις» διατείνονταν πως θα του έκανε.

«Κύριε πρόεδρε, ελπίζω ότι [το συνέδριο των Δημοκρατικών] θα μπορέσει να γίνει στο Μιλγουόκι [στην πολιτεία Ουισκόνσιν], αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα μπορέσετε να ανέλθετε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε αυτό που είναι απαραίτητο μπροστά σε αυτή την πανδημία», ανταπέδωσε ο υποψήφιος Μπάιντεν.