Η εταιρεία που θέλει να αλλάξει τη νοοτροπία των μεταφορών

Η εταιρεία που θέλει να αλλάξει τη νοοτροπία των μεταφορών

Η υπηρεσία Trustporter αναλαμβάνει να δώσει λύσεις σε απλά καθημερινά προβλήματα των πολιτών μέσω ενός πρωτότυπου συνεργατικού πνεύματος.

Η σπατάλη χρόνου για μικρομεταφορές εντός της πόλης και τις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες αποτέλεσε πηγή έμπνευσης της Trustporter. Μιας καινοτόμας υπηρεσίας την οποία δημιούργησαν ο Λάμπρος Μουσελίμης, ο Νικόλαος Παπασπύρου, ο Απόστολος Νταϊλιάνας και ο Άγγελος Γιάντσιος.

Στόχος της Trustporter είναι να φέρει κοντά ανθρώπους οι οποίοι πραγματοποιούν συχνές συναλλαγές πολλών ωρών στις δημόσιες υπηρεσίες (και όχι μόνο), φέρνοντας σε επαφή όλους όσους έχουν τη δυνατότητα και τον χρόνο και τη διάθεση να βοηθήσουν.

Ο Λάμπρος Μουσελίμης μίλησε στο FortuneGreece.com για την πορεία της εταιρείας και τις προοπτικές ανάπτυξής της στο μέλλον, έναν μήνα πριν το λανσάρισμά της.

-Πώς προέκυψε η αρχική ιδέα και ποια στάδια ακολούθησαν για την υλοποίησή της;
Η υποχρέωση μεταφοράς ενός εγγράφου σε μια δημόσια υπηρεσία στο κέντρο της Αθήνας, για έναν από τους ιδρυτές, έγινε ο καταλύτης για την σύλληψη της ιδέας.

Η αναστάτωση στο πρόγραμμά του, η σπατάλη του χρόνου του και η ταλαιπωρία να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για ένα και μόνο έγγραφο, τον ενόχλησαν. Άρχισε να σκέφτεται τρόπους που θα έκαναν το δρομολόγιό του να αξίζει περισσότερο.

Αν, για παράδειγμα, μπορούσε να εξυπηρετήσει κάποιον άλλο και να τον “γλυτώσει” από αντίστοιχη ταλαιπωρία ή να το συνδυάσει με κάποια άλλη υποχρέωση στην Αθήνα, σίγουρα θα είχε μεγαλύτερη διάθεση να το εκτελέσει. Επειδή δεν ήταν δυνατόν να ξέρει τι δουλειά μπορεί να είχε στην Αθήνα ο κάθε γνωστός του, σκέφτηκε, ως λύση τη δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας για ένα τέτοιο σκοπό.

-Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Trustporter;
To Τrustporter είναι ένα σύστημα για το συνταίριασμα αιτημάτων μεταφοράς αντικειμένων ή ανθρώπων, από άτομα εμπιστοσύνης που θα εκτελούσαν ένα συμβατό δρομολόγιο έτσι κι αλλιώς.

Οι άνθρωποι που μετακινούνται στην καθημερινή τους ζωή μπορούν να μεταφέρουν άλλους ανθρώπους και αντικείμενα κατά μήκος της διαδρομής τους, αξιόπιστα, γρήγορα, και πολύ οικονομικά. Ενθαρρύνοντας την αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης, την κοινωνική συμμετοχή και τους κοινωνικούς δεσμούς, το Τrustporter μετατρέπει την κρυμμένη αξία αυτών των διαδρομών σε αξία προς όφελος όλων.

-Γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία Trustporter και όχι μια παραδοσιακή μεταφορική εταιρεία;
Οι παραδοσιακές μεταφορικές υπηρεσίες έχουν μια σειρά από περιορισμούς που δεν τους επιτρέπουν να καλύπτουν ικανοποιητικά τις καθημερινές ανάγκες μεταφοράς αντικειμένων ή προσώπων. Αυτές είναι: το υψηλό κόστος μεταφοράς, ο περιορισμένος βαθμός εμπιστοσύνης προς τον μεταφορέα που απορρέει μόνο από την εμπιστοσύνη του αποστολέα προς τη μεταφορική εταιρεία και το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας. Ώρες παράδοσης και παραλαβής που ορίζονται από το μεταφορέα, και δεσμευτικοί κανόνες ως προς το τι μπορεί να αποσταλεί και ποιά θα πρέπει να είναι η συσκευασία.

-Ποια είναι η καινοτομία που παρέχει;
Το Trustporter εισάγει τρεις βασικές καινοτομίες, εισάγει την έννοια της εμπιστοσύνης στις μεταφορές ανθρώπων και αντικειμένων, αξιοποιεί τα υφιστάμενα κοινωνικά δίκτυα εμπλουτισμένα με την έννοια της εμπιστοσύνης για να συνταιριάζει ανθρώπους που επιθυμούν να μεταφέρουν ένα αντικείμενο ή να μετακινηθούν οι ίδιοι, με ανθρώπους εμπιστοσύνης που τυχαίνει να εκτελούν ένα δρομολόγιο συμβατό με τη μεταφορά.

«Αυτο-οργανώνεται» σε ένα σύνολο από “hubs” για μεταφορές. Χρήστες σε παραπλήσιες τοποθεσίες, π.χ. συνάδελφοι που εργάζονται στο ίδιο κτίριο ή γείτονες, αυτομάτως εντάσσονται ως μέλη στο ίδιο hub και θεωρούνται υποψήφιοι μεταφορείς ο ένας για τον άλλο.

-Πως θα εξασφαλίζεται η ασφάλεια της μεταφοράς μικρών αντικειμένων ή ατόμων;
Ο βασικός σχεδιασμός της πλατφόρμας προβλέπει τις μεταφορές αντικειμένων και ανθρώπων να τις εκτελούν άνθρωποι της εμπιστοσύνης των ανθρώπων που τις ζητούν. Πρόκειται για μεταφορείς που οι ίδιοι επιλέγουν και εγκρίνουν επειδή τους γνωρίζουν προσωπικά, είτε ως φίλους και συγγενείς, είτε ως συναδέλφους, ως γείτονες, κλπ.

Επίσης, το Trustporter θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να μπορούν οι ίδιοι να αξιολογούν και να χρησιμοποιούν «αγνώστους» για τις μεταφορές ή μετακινήσεις τους. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, εξετάζουμε το ενδεχόμενο πιστοποίησης των μεταφορέων και επιπλέον να τους ζητούμε να καταβάλλουν επιπλέον ένα πόσο ασφάλειας ως εγγύηση για τη μεταφοράς.

Αν αυτή «στραβώσει», το ποσό παρακρατείται για την αποκατάσταση της ζημιάς. Σε κάθε περίπτωση, το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία προσώπων και αντικειμένων. Όμως, είναι και στην κρίση των χρηστών να αξιολογούν σωστά την αξία που έχει γι’ αυτούς η κάθε μεταφορά και να επιλέγουν τον μεταφορέα τους σύμφωνα με αυτή.

-Σε ποιο κοινό απευθύνεστε;
Το προϊόν απευθύνεται κυρίως σε ιδιώτες (C2C), αλλά και σε e-shops (B2C), μεταφορικές εταιρείες (B2C), και επιχειρήσεις (B2B) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει μεταφορικές εταιρείες για να λύσουν το πρόβλημα του last-mile, δίνοντάς τους πρόσβαση σε ένα τεράστιο και αξιόπιστο δίκτυο μεταφορέων.

-Θα υπάρχουν κάποια κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος σε ένα hub;
Τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος σε ένα hub είναι το άτομο να δηλώνει διεύθυνση αφετηρίας ή προορισμού κοντινή σε κάποιο από τα hubs του Trustporter και να μην αξιολογείται αρνητικά από άλλους χρήστες της εφαρμογής.

-Έπειτα από την ολοκλήρωση μίας μεταφοράς θα υπάρχει κάποια ενημέρωση από τα δύο/ή ενός εκ των δύο, μέρη που εμπλέκονται;

Το σύστημα θα προσκαλεί τους χρήστες να δηλώνουν το αποτέλεσμα κάθε μεταφοράς, θα ενημερώνει και θα ζητάει επιβεβαίωση από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Εν τέλει, το σύστημα θα θεωρεί και θα ενημερώσει ως πραγματοποιηθείσα κάθε μεταφορά εφόσον παρέλθουν 24 ώρες από την συμφωνημένη ημερομηνία παράδοσης.