Ετοιμάζεται μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Ετοιμάζεται μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης
ΚΙΛΚΙΣ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης. Η επιχείρηση προβλέπει τη μεταφορά, με λεωφορεία, των προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι η εκκένωση της Ειδομένης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα ένα με δύο 24ωρα, ενώ ήδη βρίσκονται καθ’ οδόν προς το νομό Κιλκίς διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα. Κατά τις ίδιες πηγές, στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας αλλά κι από τη Θεσσαλία. Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. με διερμηνείς θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε κάποια από τις νέες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ