Έτοιμη να αναλάβει τα ευρωπαϊκά καθήκοντά της η Μογκερίνι

Έτοιμη να αναλάβει τα ευρωπαϊκά καθήκοντά της η Μογκερίνι

Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών απαντά στις επικρίσεις για την τοποθέτησή της στο πόστο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Στις επικρίσεις για την τοποθέτησή της στην ηγεσία της ευρωπαϊκής διπλωματίας απαντά η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, δηλώνοντας πως σκοπεύει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της ως αντιπροέδρου της Επιτροπής, στο πλαίσιο της οποίας θα είναι η πιο «υψηλόβαθμη» σοσιαλίστρια.

«Έχω την πρόθεση να συμμετάσχω σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Ο στόχος είναι σαφής, θα είμαι ύπατη αντιπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, όπου θα παρακολουθώ από κοντά τα θέματα», εξηγεί η Μογκερίνι, νυν υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, η οποία διορίσθηκε το Σάββατο επικεφαλης της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα.

«Προσθέτω ότι θα κάνω και κάτι άλλο: στην Επιτροπή, είμαι η πιο υψηλόβαθμη σοσιαλίστρια αντιπρόσωπος και σκοπεύω να διαδραματίσω έναν πολιτικό ρόλο», προσθέτει η υπουργός, η οποία είναι μέλος του κυβερνώντος αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την απειρία της, η 41χρονη Ιταλίδα υπουργός υπογραμμίζει πως ασχολείται «εδώ και είκοσι χρόνια αποκλειστικά με διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα».

Η ίδια διαβεβαιώνει πως διαθέτει ένα «ευρύ» δίκτυο επαφών στο εξωτερικό. «Δεν αποτελείται από πρώην πρωθυπουργούς ή πρώην υπουργούς, αλλά περιλαμβάνει ίσως μελλοντικούς πρωθυπουργούς και είναι ήδη γεμάτο πολυάριθμους υπουργούς και υπουργούς εν ενεργεία», προσθέτει η Μογκερίνι.

Ερωτηθείσα για την κατάσταση στην Ουκρανία, η Ιταλίδα υπουργός εκτιμά πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ουδέποτε σεβάσθηκε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με διάφορες ευκαιρίες» και πως «το Κρεμλίνο ενεργεί κατά των συμφερόντων του λαού του».

«Είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας η κρίση να έχει μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική λύση, η οποία απλούστατα δεν υφίσταται», προσθέτει η Μογκερίνι.

Στην Κομισιόν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς προτάθηκε από την Ολλανδία για υποψήφιος Ευρωπαίος Επίτροπος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας.

Η Ολλανδία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με «ισχυρό χαρτοφυλάκιο», έγραψε η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες οι οποίες δεν κατονομάζονται.

Ο Τίμερμανς απέκτησε διεθνή φήμη ύστερα από την ομιλία που εκφώνησε στα Ηνωμένα Έθνη μετά την κατάρριψη στις 17 Ιουλίου του αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην ανατολική Ουκρανία, στο οποίο επέβαιναν 196 Ολλανδοί υπήκοοι.

Το γραφείο του δεν προέβη σε σχόλιο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το όνομα του Τίμερμανς ήρθε στο προσκήνιο για τη θέση του ολλανδού Επιτρόπου ύστερα από την αποτυχία του Γερούν Ντάισενμπλουμ, του νυν προέδρου του Eurogroup, να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ποια είναι η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Πρόεδρος της ΕΕ ο Τουσκ και ύπατος εκπρόσωπος η Μογκερίνι