Έτοιμο να ταξιδέψει στο διάστημα το γερμανορωσικό τηλεσκόπιο που θα χαρτογραφήσει το σύμπαν

Έτοιμο να ταξιδέψει στο διάστημα το γερμανορωσικό τηλεσκόπιο που θα χαρτογραφήσει το σύμπαν
Το Spektrum-Roentgen-Gamma χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ υψηλής ενέργειας για να να φωτίσει το μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας.

Ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο, το γερμανο-ρωσικό Spektrum-Roentgen-Gamma (SRG), γνωστό και ως Spektr-RG, είναι έτοιμο για εκτόξευση στις 21 Ιουνίου με ένα ρωσικό πύραυλο Proton-M από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στη στέπα του Καζακστάν.

Θα είναι το πρώτο τηλεσκόπιο που θα δημιουργήσει έναν πλήρη τρισδιάστατο «χάρτη» του σύμπαντος σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του φάσματος, στις ακτίνες-Χ υψηλής ενέργειας, μεταξύ άλλων προσπαθώντας να φωτίσει το μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας, δηλαδή της αιτίας που επιταχύνεται η διαστολή του σύμπαντος (η σκοτεινή ενέργεια υπολογίζεται ότι αποτελεί περίπου το 70% του σύμπαντος έναντι 26% της σκοτεινής ύλης και μόνο 4% της κοινής ύλης).

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο-σε-ένα τηλεσκόπια, αφού αποτελείται από το γερμανικό eROSITA (θα λειτουργεί στη ζώνη ακτινοβολίας των 0,2 ως 10 keV) και το ρωσικό ART-XC (θα καλύπτει την υψηλότερη ακτινοβολία των 5 ως 30 keV), το πρώτο επιστημονικό όργανο του είδους του που έχει ποτέ κατασκευάσει η Ρωσία.