Αίτηση για πτώχευση υπέβαλε η Wirecard μετά το σκάνδαλο των 2,1 δισ. δολαρίων

Αίτηση για πτώχευση υπέβαλε η Wirecard μετά το σκάνδαλο των 2,1 δισ. δολαρίων
epa07526838 Markus Braun, CEO of the financial services company Wirecard arrives for the companys annual press conference in Aschheim near Munich, Bavaria, Germany, 25 April 2019. EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μετοχές τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης πριν από την ανακοίνωση από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η Wirecard ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε αίτηση πτώχευσης αφού αποκάλυψε ‘τρύπα’ ύψους 2,1 δισ. δολαρίων (1,9 δισ. ευρώ) στα λογιστικά της βιβλία και έγινε έτσι η πρώτη εταιρία στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη blue-chip που ακολουθεί μια τέτοια πορεία.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ανεστάλη πριν γίνει γνωστή η είδηση αυτή. Οι μετοχές της Wirecard έχασαν πάνω από το 90% της αξίας τους από τότε που η ελεγκτική εταιρία EY αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να επικυρώσει τους ισολογισμούς του 2019, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρίας πληρωμών Μάρκους Μπράουν.

Η Wirecard ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η νέα της διοίκηση αποφάσισε να καταθέσει αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο του Μονάχου εξαιτίας της «επικείμενης αφερεγγυότητας και των υπερβολικών χρεών» καθώς και ότι εξετάζει εάν θα προχωρήσει σε αντίστοιχη διαδικασία για τις θυγατρικές της.

Η γερμανική εταιρία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) κατέρρευσε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την εισαγωγή της στον γερμανικό δείκτη blue-chip DAX. Η εταιρία, η αξία της οποίας στο απόγειό της έφθασε τα 28 δισ. δολάρια, είναι η πρώτη εταιρία στον δείκτη DAX που καταρρέει.

Η εισαγγελία του Μονάχου, που ήδη διενεργεί έρευνα σε βάρος του Μπράουν με υποψίες ότι παραποίησε τα οικονομικά στοιχεία της Wirecard και ότι χειραγώγησε την αγορά, ανακοίνωσε: «Τώρα θα εξετάσουμε όλα τα πιθανά ποινικά αδικήματα».