Έτσι «έκλεισε» η μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο της τεχνολογίας

Έτσι «έκλεισε» η μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο της τεχνολογίας
Photo:

Dell - EMC: Το ιστορικό ένος deal που έφτασε τα 67 δισ. δολάρια.

του Άντριου Νούσκα

Ένα από τα μεγαλύτερα deals στον χώρο της τεχνολογίας ανακοινώθηκε με την εξαγορά της EMC από την Dell. Μπορεί η είδηση να αποτελεί έκπληξη για κάποιους, αλλά η αλήθεια είναι ότι και οι δύο εταιρείες αναζητούσαν μια προωθητική διέξοδο εδώ και καιρό.

Να πώς φτάσαμε ως εδώ:

2013

Ιανουάριος: Μια αναφορά του Bloomberg αποκαλύπτει ότι η Dell βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών γύρω από την πιθανή εξαγορά της. «Η αίσθησή μου είναι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο» γράφει ο Νταν Πρίμακ του Fortune.

Φεβρουάριος: Η Dell επισημοποιεί τη συμφωνία της με την Silver Lake, ύψους 24,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάρτιος: Ο ακτιβιστής επενδυτής Καρλ Άικαν αγοράζει ένα σημαντικό μερίδιο στην Dell.

Μάιος: Ο Άικαν πιέζει τον Μάικλ Ντελ και τη Silver Lake Partners να αυξήσουν την αξία της συμφωνίας.

Σεπτέμβριος: Ο Άικαν υποχωρεί.

Οκτώβριος: Η Silver Lake αποκαλύπτει ότι προβαίνει σε επιπλέον επένδυση στην Dell.

2014

Μάιος: Σε μια συνέντευξή του στο συνέδριο Brainstorm Green του Fortune, ο Μάικλ Ντελ παραδέχεται την ύπαρξη «ισχυρών ταμειακών ροών» και μιας «αυξανόμενης αγοράς υπηρεσιών IT» που εισάγει την εταιρεία σε μια «πολύ ευρύτερη αγορά».

Αύγουστος: Στο ετήσιο συνέδριο πελατών της εταιρείας, ο Πατ Γκέλσινγκερ, CEO της VMware, λέει ότι «Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Η αποδιοργάνωση είναι αναπόφευκτη».

Νοέμβριος: Ελάχιστοι γνωρίζουν αν η Dell είναι σε καλύτερη κατάσταση χρηματοοικονομικά από τότε που έπαψε να είναι εισηγμένη.

2015

Απρίλιος: Η Dell ξεκινά μια επιθετική εκστρατεία μάρκετινγκ με στόχο την ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά υπηρεσιών IT.

Μάιος: Η EMC εξαγοράζει την Virtustream, μια εταιρεία λογισμικού cloud, για 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ιούνιος: Η Μπαρμπ Ντάροου του Fortune αμφισβητεί τη στρατηγική της EMC ως προς το cloud. «Μια νίκη για τον καταναλωτή ή απλώς παράγοντας σύγχυσης;» αναρωτιέται;

Ιούλιος: Σε συνέντευξή του στο συνέδριο Brainstorm Tech του Fortune, ο Έγκον Ντούρμπαν – εταίρος της Silver Lake – εκφράζει τον θαυμασμό του ως προς το «ομοσπονδιακό» μοντέλο της EMC. Στα τέλη του μήνα, κυκλοφορεί η είδηση ότι η Dell θέλει να αποχωριστεί μέσω αρχικής δημόσιας εγγραφής την CyberWorks. Εντωμεταξύ, ο CEO της EMC, Τζο Τούτσι, απορρίπτει την ιδέα της διάσπασης και προβαίνει σε αυτονόμηση της Syncplicity.

Αύγουστος: Η EMC αντιστέκεται στην πίεση της Elliott Management και δεν αλλάζει τίποτα. Ξεπηδούν αναφορές που λένε ότι η VMware θα μπορούσε να εξαγοράσει τη μητρική της εταιρεία. Δύο ανώτερα στελέχη της VMware εγκαταλείπουν την εταιρεία. Ο Πολ Μάριτζ, διευθύνων σύμβουλος της Pivotal, μέλους της EMC Federation, παραιτείται.

Σεπτέμβριος: Ένα ανώτερο στέλεχος της EMC υπεραμύνεται της «ομοσπονδιακής» δομής της εταιρείας – που βασίζεται σε ανεξάρτητα εταιρικά τμήματα τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους. «Πιστεύουμε πραγματικά ότι η διάσπαση είναι το λάθος πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε».

Οκτώβριος: Αρχίζουν να πληθαίνουν οι αναφορές σε επικείμενη συμφωνία. Τελικά, αυτό επιβεβαιώνεται και επισήμως. Η νέα εταιρεία αγγίζει σε αξία τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια.