Euro 2016: Μεγάλα συμβόλαια, χορηγοί και αριθμοί που ζαλίζουν

Euro 2016: Μεγάλα συμβόλαια, χορηγοί και αριθμοί που ζαλίζουν
AppleMark

Η φετινή διοργάνωση δεν έχει μεγαλώσει μόνο σε αριθμό ομάδων αλλά και σε οικονομικούς όρους.

Το Euro 2016 ξεκίνησε στα γήπεδα της Γαλλίας και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται δυναμικά στη χώρα για τα εργασιακά, δεν παύει να είναι μια γιορτή του ποδοσφαίρου και ταυτόχρονα ένα μεγάλο «γήπεδο» στο οποίο παρουσιάζουν τα προϊόντα τους οι μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου.

Εταιρείες κολοσσοί όπως Adidas, Nike, Heineken, Samsung, Hyundai, Coca Cola και δεκάδες άλλες ποντάρουν τα χρήματά τους στη διοργάνωση που αναμένεται να κρατήσει ένα μήνα, μέχρι να αναδειχθεί η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη. Η Carlsberg για παράδειγμα ετοιμάζει τη μεγαλύτερη καμπάνια sports marketing παραχωρώντας αποκλειστική χορηγία ύψους 80 εκατ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. H δανέζικη ζυθοποιία έχει ήδη δώσει 40 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα ως επίσημος χορηγός μπύρας για όλο το μήνα που θα λάβει χώρα το πρωτάθλημα και αποτελεί τη μεγαλύτερη χορηγία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τους Ολυμπιακούς.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 θα συμμετάσχουν 24 εθνικές ομάδες, φθάνοντας αριθμό ρεκόρ συμμετοχών καθώς το φετινό τουρνουά θα είναι για πρώτη φορά πιο διευρυμένο. Όταν ξεκίνησε το 1988 οι συμμετοχές ήταν μόνο οκτώ ενώ τώρα το παιχνίδι θα διεξαχθεί σε 10 διαφορετικές πόλεις της Γαλλίας όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν αυστηροί νόμοι σχετικά με τη διαφήμιση.

Τα 51 ματς του τουρνουά θα διεξαχθούν σε δέκα γήπεδα, έως τον τελικό της Κυριακής 10 Ιουλίου, ενώ αναμένεται να πάρουν μέρος 552 ποδοσφαιριστές (από 23 παίκτες η κάθε Εθνική). Υπολογίζεται ότι συνολικά 2,5 εκατ. θεατές θα παρακολουθήσουν αυτούς τους αγώνες, αριθμός αυξημένος κατά ένα εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο τουρνουά του 2012, όπως υπολογίζει η UEFA.

Οι ομάδες κληρώθηκαν σε έξι ομίλους και από κάθε γκρουπ, θα προκριθούν οι δύο πρώτες εθνικές καθώς και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες.

Αριθμοί που ζαλίζουν
Το Euro 2012 είχε καταφέρει να φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ σε έσοδα. Φέτος με περισσότερες ομάδες να διαγωνίζονται, με τα μεγάλα συμβόλαια με τους χορηγούς να έχουν κλείσει και τους θεατές να αυξάνονται, τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% περισσότερο.

Aπό τα προβλεπόμενα έσοδα των 1,9 δισ. ευρώ, το 1 δισ. ευρώ θα έρθει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα- δηλαδή 200.000 ευρώ για κάθε λεπτό ή 20 εκατ. ανα παιχνίδι. Από τις χορηγίες το ποσό αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ από τα εισιτήρια έρχονται τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης το χρηματικό βραβείο για του τουρνουά μεγάλωσε από τα 194 εκατ. ευρώ το 2012 σε 301 εκατ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με το Total Sportek. Κάθε ομάδα που συμμετέχει υπολογίζεται ότι κερδίζει τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ.

Επίσης η AAT (Association of Accounting Technicians) υπολόγισε την αξία των ρόστερ των 24 εθνικών ομάδων , ώστε να δει αν αυτό το στοιχείο τη βοηθήσει για να προβλέψει τον νικητή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πέντε ομάδες με τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν το Euro έχουν τα πιο ακριβά ρόστερ.

Η Αγγλία είναι στη τέταρτη θέση σε αξία, μετά τη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Η Γαλλία έχει την πέμπτη θέση σε αξία και ακολουθούν Πορτογαλία, Κροατία και Ιταλία.

Τελευταίες στη σχετική λίστα είναι η Β. Ιρλανδία και η Ουγγαρία.

 

Σε επίπεδο ποδοσφαιριστών, η αναφορά δείχνει ότι το να έχει μια ομάδα έναν παίχτη παγκόσμια κλάσης, αυτό μπορεί να της δώσει ώθηση αγωνιστικά και σε αξία. Τα δύο πιο βαριά χαρτιά είναι παίχτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ. Από τη μια ο Κριστιάνο Ρονάλντο η αξία του οποίου εκτιμάται στα 82,5 εκατ. λίρες και ο Ουαλός Γκάρεθ Μπέιλ, η αξία του οποίου αγγίζει τα 60 εκατ. λίρες (50% της συνολικής αξίας του ρόστερ της Ουαλίας).