Eurogroup – Ecofin: Κοινές λύσεις στη νέα κρίση και δημοσιονομικά στην ατζέντα

Eurogroup – Ecofin: Κοινές λύσεις στη νέα κρίση και δημοσιονομικά στην ατζέντα
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (4Α) συμμετέχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέρχεται σήμερα το Eurogroup, αύριο το Ecofin - Η αποτίμηση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και τα μέτρα στο επίκεντρο.

Λύσεις στις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργήσει οι παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία, με επίκεντρο τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και το πλαφόν στις τιμές, θα αναζητήσουν οι αντιπροσωπείες των ευρωπαϊκών χωρών σε Eurogroup και Ecofin σήμερα και αύριο.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τους ομολόγους του σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν επίσης υψηλά επίπεδα χρέους, επιζητούν τρόπους για να συνεχίσουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά τους περιθώρια.

Ας σημειωθεί ότι διεθνώς τα επίπεδα χρέους αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Καθώς όμως οι κεντρικές τράπεζες ολοκληρώνουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing – QE) αρχίζοντας σταδιακά να αυξάνουν τα επιτόκια θα βρεθούν σε δυσμενή θέση χώρες με υψηλό χρέος. Ειδικά στην Ελλάδα, αν και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι χαμηλό, με μεγάλη διάρκεια εξυπηρέτησης και παρόλο που το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καλλιεργεί προσδοκίες, η οικονομία είναι εκτεθειμένη στην αστάθεια των αγορών.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος (APP) κατά το δεύτερο τρίμηνο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τερματίσει το QE στο τρίτο τρίμηνο, αν τα νεότερα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός κινείται πάνω από το 2% και το 2023. Πλέον οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του APP θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 40 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για όλους αυτούς τους μήνες τον Δεκέμβριο. Επομένως αναμένονται με ενδιαφέρον τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Σημειωτέον η Ελλ.Στατ. θα ανακοινώσει σχετικά στοιχεία για την Ελλάδα την Παρασκευή, στις 8 Απριλίου ενώ προ ημερών η Eurostat έδωσε στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τον Μάρτιο, που κινείται στο 8%, όταν ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης είναι στο 7,5%, από 5,9% τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή η ενέργεια σε επίπεδο ευρωζώνης έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Μάρτιο (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (5,0%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και οι υπηρεσίες (2,7%, από 2,5% τον Φεβρουάριο).

Σε αυτό το περιβάλλον η ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι πιεστική, περισσότερο όμως για τις χώρες με στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Στο πλαίσιο αυτό οι αντιπροσωπείες τους αναμένεται να πιέσουν αυτές τις μέρες για παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2023, θέμα που ανοίγει ενόψει της συζήτησης τον επόμενο μήνα των κατευθυντηρίων γραμμών της Κομισιόν σχετικά με την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής το επόμενο έτος.

Ας σημειωθεί ότι μεγαλύτερη ευελιξία θα «έλυνε» τα χέρια του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, που επικαλείται τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια όταν καλείται από επιχειρηματικούς φορείς να προχωρήσει σε μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στην εστίαση και βασικά αγαθά. Υπό μελέτη είναι και η αλλαγή χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όπως έγινε με την κρίση της πανδημίας ενώ στο τραπέζι είναι και η πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την ενέργεια και την άμυνα.

Επιπλέον, στην ατζέντα της συνόδουπεριλαμβάνεται και θεματική συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στη στεγαστική αγορά της Ευρωζώνης και τις επιπτώσεις της.

Στο επίκεντρο είναι, μεταξύ άλλων, μέτρα για τη μείωση του κόστους στέγασης, με επιδοτήσεις ευάλωτων, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κίνητρα για αποκέντρωση.