Eurogroup: Για εκταμίευση της δόσης τις επόμενες εβδομάδες έκανε λόγο ο Ντάισελμπλουμ

Eurogroup: Για εκταμίευση της δόσης τις επόμενες εβδομάδες έκανε λόγο ο Ντάισελμπλουμ
AppleMark

Πρόθεση των Ευρωπαίων είναι να βρεθεί η χρυσή τομή με το ΔΝΤ για το χρέος και να μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα. 

«Ελπίζω ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με το πρόγραμμα», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Δεν θα υπάρξει πραγματικό κούρεμα των δανείων…αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι η ετήσια επιβάρυνση εξαιτίας του χρέους», διευκρίνισε ο Ντάισλεμπλουμ.

Η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Για το ΔΝΤ ανέφερε σχετικά: «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…υπάρχει ανάγκη να έλθουμε πιο κοντά στο ΔΝΤ».

Για συνολική συμφωνία έκανε λόγο ο Μοσκοβισί

Μια «συνολική συμφωνία» με τη συμμετοχή όλων των θεσμών ζήτησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος κι αυτός στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός). Όλα αυτά, είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.

“Όχι” στην πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος από τον Βέλγιο ΥΠΟΙΚ

Αντίθετος με τις θέσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ σε σημερινές δηλώσεις του στο φλαμανδικό ραδιόφωνο Radiop 1.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, μια άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί, σε ό,τι τον αφορά, να τίθεται επί τάπητος. «Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ενός κουρέματος του χρέους, αλλά πιθανόν μιας ελάφρυνσης. Κάτι τέτοιο βέβαια συνεπάγεται ότι οι όροι του δανεισμού θα έπρεπε πιθανότατα να αναπροσαρμοστούν», ανέφερε.

Ο Βέλγος υπουργός θεωρεί επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό που θέλει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος: «Έχουν ήδη γίνει πολλά για τους Έλληνες. Έλαβαν μεγαλύτερο από ό,τι συνηθίζεται χρόνο αποπληρωμής των δανείων τους, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού τους είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία», υπενθύμισε. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη τον φόβο του ότι εάν γίνουν περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος «να υπονομευτούν εκ θεμελίων» οι συμφωνίες που έχουν γίνει εντός της Νομισματικής Ένωσης και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». Τόνισε επίσης την ανάγκη «να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, του φορολογικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων». «Πολλοί σημειώνουν ότι αν και όλοι οι όροι της συμφωνίας έχουν τηρηθεί, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καταστολή. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρόγραμμα έχει μόνον εν μέρει εφαρμοστεί. Εάν είχαν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις, οι προκλήσεις θα ήταν τώρα πολύ μικρότερες», κατέληξε.

Σαπέν: Στόχος η συμφωνία – Ντομπρόβσκις: Σημαντικό βήμα για την 1η αξιολόγηση

«Στόχος είναι να φθάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

«Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των δανείων πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων προ ολίγων ημερών. Όπως είπε, τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων θα αξιολογηθούν πλήρως από τους θεσμούς.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει βούληση να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά και να αξιολογήσουμε την «πλήρη εμπλοκή» του Ταμείου.

Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, ο Β. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αφορούν την ρύθμισή του σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και υπό προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι πιστωτές της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι συμβατές με το νομικό πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).