Βενιζέλος: Δεν θα ήταν δίκαιο να εξαιρεθεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα της ΕΚΤ

Βενιζέλος: Δεν θα ήταν δίκαιο να εξαιρεθεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα της ΕΚΤ

«Πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή για να μην υπάρχει κενό» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Την ικανοποίηση του για τις δύο σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του με αφορμή τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο να εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα από το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή για να μην υπάρχει κενό και ότι εφόσον η Ελλάδα είναι σε προληπτική πιστωτική γραμμή, έχει θώρακα προστασίας και εκπληρεί τους όρους, θα έχει ίση μεταχείριση γιατί, ούτως ή άλλως, τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά είναι πάρα πολύ λίγα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βενιζέλου:
«Χαίρομαι γιατί πράγματι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε δυο σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη ήταν να ανοίξει την διαδικασία του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, τον περιβόητο ELA, για τις 15 επόμενες μέρες, αλλά αυτό ανανεώνεται σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και δεύτερο, σε σχέση με το δημόσιο αυτό καθεαυτό, σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, φυσικά δεν τα εξαίρεσε από το μεγάλο πρόγραμμα που τώρα θα αναπτύξει από το Μάρτιο και μετά, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών μελών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά. Δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο να εξαιρεθεί η Ελλάδα, αλλά βέβαια τίθεται οι όροι οι οποίοι είναι προφανείς, η Ελλάδα δεν είναι στις αγορές, είναι ακόμη σε μια κατάσταση ιδιαίτερη, ιδιόμορφη, προστασίας. Πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά για να μην υπάρχει κενό πρέπει να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Εφόσον η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, είναι σε προληπτική πιστωτική γραμμή, έχει θώρακα προστασίας και εκπληρεί τους όρους θα έχει ίση μεταχείριση γιατί ούτως ή άλλως τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά είναι πάρα πολύ λίγα, είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια. Δηλαδή ένα ποσό μεγάλο για κάποιον που τα ακούει, αλλά μηδαμινό για τα δεδομένα του δημοσίου χρέους των κρατών μελών της ευρωζώνης και για τα ομόλογα που κυκλοφορούν.

Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολλά δικά μας ομόλογα παλιά για τα οποία μας επιστρέφουν τα κέρδη τους. Δεν κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδος».-