Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Πανδημία και πληθωρισμός “ρίχνουν” τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Πανδημία και πληθωρισμός “ρίχνουν” τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης
epa08464893 (FILE) - An exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019 (reissued 04 June 2020). The ECB on 04 June 2020 announced it's monetary policy decision and said the 'pandemic emergency purchase programme (PEPP) will be increased by 600 billion euro to a total of 1,350 billion euro, as a part of stimulus efforts to strenghten the eurozone economy'. EPA/RONALD WITTEK *** Local Caption *** 55115425 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα παραμείνει υποτονική το πρώτο τρίμηνο του 2022 εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19.

Επίσης, επιβεβαίωσε τη θέση ότι η «απότομη» αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Σημείωσε και πάλι ότι «ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους». Η τράπεζα τόνισε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική για να «διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα».

Παρά την αύξηση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ υπογράμμισε ακόμη τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας και της αγοράς εργασίας στην ευρωζώνη, «βοηθούμενη από την άφθονη πολιτική στήριξη». «Η οικονομία επηρεάζεται όλο και λιγότερο από κάθε κύμα της πανδημίας και οι παράγοντες που περιορίζουν την παραγωγή και την κατανάλωση θα πρέπει σταδιακά να χαλαρώσουν, επιτρέποντας στην οικονομία να ανακάμψει ξανά έντονα στη διάρκεια του έτους», κατέληξε.