Οι Ευρωπαίοι «κατακτούν» τη Silicon Valley

Οι Ευρωπαίοι «κατακτούν» τη Silicon Valley
Photo:

Τι τύχη θα έχει η ευρωπαϊκή «θερμοκοιτίδα» νεοφυών εταιρειών που άνοιξε πρόσφατα στο Σαν Φρανσίσκο;

της Σαλίν Γκούπτα

Σε ένα γραφείο στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, Eυρωπαίοι γραφειοκράτες με γραβάτες και κουστούμια μίλησαν για το μεγαλείο της ευρωπαϊκής καινοτομίας και των αμερικανικών επενδύσεων. Βρέθηκαν εκεί στα εγκαίνια ενός νέου κέντρου που στόχο έχει τη σύνδεση του ευρωπαϊκού startup ταλέντου με την αμερικανική χρηματοδότηση. Το event, με μεγάλες ομιλίες και επίσημο ύφος, αποτέλεσε αντανάκλαση της απόστασης ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Silicon Valley.

Αν και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να μιμηθούν την επιτυχία της αμερικανικής τεχνολογικής βιομηχανίας, έχουν πολλά να μάθουν – αρχίζοντας με την ανάγκη να χαλαρώσουν ώστε να προσαρμοστούν με τους απλούς και χαλαρούς παλμούς της περιοχής.

«Αν η Ευρώπη έβγαζε μια selfie, θα ήταν μια ηλικιωμένη κυρία», είπε επί σκηνής ο γενικός πρόξενος της Ιταλίας Μάουρο Μπατόκι.

Ο νέος κόμβος τεχνολογίας που εγκαινιάστηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο έχει στόχο την προβολή της ευρωπαϊκής καινοτομίας σε μια στιγμή όπου κυριαρχούν οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, η Facebook και η Apple. Οι ευρωπαϊκές startups θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν κάτι καινούργιο να προσφέρουν στους επενδυτές της Bay Area που έχουν κι άλλες διαθέσιμες επενδυτικές επιλογές.

Υπάρχει λόγος που οι Ευρωπαίοι αναζητούν χρήμα στην τεχνολογική σκηνή της Silicon Valley. To 2013, οι κεφαλαιούχοι επένδυσαν 33 δισ. δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με το Dow Jones Venture Source. Το ποσό αυτό είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο απ’ το ποσό που επενδύθηκε σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Το χάσμα είναι ακόμα μεγαλύτερο στην τεχνολογική βιομηχανία. Το συνολικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών που έχει επενδυθεί στην αμερικανική βιομηχανία άγγιξε τα 8,67 δισ. δολάρια πέρυσι, σε σύγκριση με τα μόλις 1,44 δισ. δολάρια στην Ευρώπη.

Το νέο ευρωπαϊκό κέντρο φιλοξενείται στο Rocketspace, ένα κτίριο γραφείων στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο. Νεοφυείς εταιρείες απ’ όλη την Ευρώπη θα προσκληθούν να λάβουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις δωρεάν.

Το κέντρο υπάγεται σε έναν οργανισμό με όνομα-σιδηρόδρομο (άλλη μια υπενθύμιση της παραδοσιακής γραφειοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης): «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας – Εργαστήρια Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνίας». Το ακρωνύμιο; EIT ICT Labs.

Για το 2014 το ΕΙΤ ICT έχει ένα μπάτζετ 300 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για την επένδυση στο hub του Σαν Φρανσίσκο. Έχει μέχρι τώρα νοικιάσει πάντως τέσσερα γραφεία σε ευρωπαϊκές startups, χωρίς όμως να υπάρχουν ως τώρα σαφή κριτήρια για τον τρόπο επιλογής των startups.

«Πρέπει να δείξουμε πως αποτελούμε ένα ισχυρό οικοσύστημα στο οποίο αξίζει κάποιος να επενδύσει», δήλωσε ο CEO του ευρωπαϊκού γκρουπ, Βίλεμ Γιόνκερ.

Κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ήδη ξεκινήσει «θερμοκοιτίδες» startups στη Silicon Valley, προσφέροντας διάφορες υπηρεσίες, όπως μέντορες, εκπαιδευτικά μαθήματα και ευκαιρίες networking.

Η EIT ICT Labs δηλώνει ωστόσο πως σκοπεύει να ξεχωρίσει αντλώντας startups από όλη την Ευρώπη, κι αυτό φαίνεται πως αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ως τώρα. Ίσως οι οργανωτές θα μπορούσαν να αναζητήσουν και λίγη βοήθεια από τους γκουρού του μάρκετινγκ στη Silicon Valley;