Ευρωζώνη και ΔΝΤ εξετάζουν την μεταφορά της έδρας αποκρατικοποιήσεων

Ευρωζώνη και ΔΝΤ εξετάζουν την μεταφορά της έδρας αποκρατικοποιήσεων

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι εντείνονται οι πιέσεις να παρακαμφθεί εν μέρει το ΤΑΙΠΕΔ.  

Επανέρχεται το σενάριο για μεταφορά του κέντρου λήψης αποφάσεων από την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Χαρακτηριστικά δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι εξετάζεται ευρεία αναδιάρθρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας που θα περιλαμβάνει την ανάθεση της διαχείρισης των προς πώληση ακινήτων του δημοσίου σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τους FT το σχέδιο πρότεινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στους πιστωτές της Ελλάδας και έχει στόχο να «παρακάμψει» τη γραφειοκρατία που εμποδίζει τη δράση του ΤΑΙΠΕΔ. Θα μπορούσε ωστόσο να φέρει πολιτική έκρηξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρωπαϊκό βορρά, σχολιάζει η εφημερίδα.

Διαβάστε ακόμη: Πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί από τον Στέλιο Σταυρίδη

Οι Financial Times αναφέρουν ότι σύμφωνα με το σχέδιο, η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και θα εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει πότε θα γίνει μια πώληση. Η εταιρεία holding θα έχει την εξουσία να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Το σχέδιο προωθεί σθεναρά η Φινλανδία, ενώ απολαμβάνει και την ισχυρή στήριξη των ΔΝΤ και ΕΚΤ, με την Κομισιόν να είναι πιο σκεπτική, προσθέτουν.

Ενέχυρο την κρατική περιουσία θέλουν οι γερμανοί βιομήχανοι