Ευρωζώνη: Στάσιμο ΑΕΠ στο τέλος του 2023 – Στο +0,5% για το σύνολο του έτους

Ευρωζώνη: Στάσιμο ΑΕΠ στο τέλος του 2023 – Στο +0,5% για το σύνολο του έτους
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με προκαταρκτική πρόωρη εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat.

Οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε η οικονομία της Ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat, εν μέσω ανησυχιών για την πρόκληση ύφεσης και καθώς τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο στην Ευρωζώνη (0%) και αυξήθηκε κατά 0,1% το στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική πρόωρη εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat.

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% και στις δύο ζώνες.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2023, βάσει τριμηνιαίων εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένων στοιχείων, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιομηχανική παραγωγή

Εξάλλου και σύμφωνα με επιπλέον στοιχεία της Euroastat που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, μεταποίηση στην Ευρωζώνη δείχνει και πάλι σημάδια ζωής μετά την απροσδόκητη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο.

Η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον μήνα, η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση, μετά την αναθεωρημένη αύξηση 0,4% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.

Το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου ανέτρεψε τις προσδοκίες για πτώση 0,2%, σύμφωνα με τη συναίνεση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: