Ευρωζώνη: Το 30% των νοικοκυριών δυσκολεύεται με τα στεγαστικά δάνεια

Ευρωζώνη: Το 30% των νοικοκυριών δυσκολεύεται με τα στεγαστικά δάνεια
Photo: pixabay.com
«Η ικανότητα των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δαπάνες που σχετίζονται με τη στέγαση τους αποτελεί πηγή ανησυχίας».

Τις δυσκολίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης ανταποκριθούν στις στεγαστικές ανάγκες τους φανερώνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εν μέσω του υψηλού κόστους δανεισμού που έχει διαμορφώσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ τη Δευτέρα, το ποσοστό των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα που αναμένουν να κάνουν καθυστερημένες πληρωμές για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή ενοίκιο αυξήθηκε σε πάνω από 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 από περίπου 15% το 2023.

Για τις πληρωμές στεγαστικών δανείων, σχεδόν διπλασιάστηκε στο 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεδομένων των σημερινών και μελλοντικών επιπτώσεων τόσο των αυξημένων επιτοκίων όσο και της απώλειας αγοραστικής δύναμης λόγω του πληθωρισμού, η ικανότητα των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δαπάνες που σχετίζονται με τη στέγαση και τις πληρωμές των στεγαστικών δανείων τους αποτελεί πηγή ανησυχίας» σημειώνει η ΕΚΤ.

Το Bloomberg αναφέρει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα την αγορά ακινήτων, όπου οι νέες επενδύσεις έχουν μειωθεί. Αυτό έχει αυξήσει την πίεση στα ενοίκια, τα οποία ήταν «σφιχτά» σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ακόμη και πριν από την έξαρση του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, με αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλούς πολιτικούς στην περιοχή να ανησυχούν ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική συγκρατεί υπερβολικά την οικονομία των 20 χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com