Eξ αποστάσεως εργασία: Η σκοτεινή της πλευρά 

Eξ αποστάσεως εργασία: Η σκοτεινή της πλευρά 
Η σκοτεινή πλευρά της εξ αποστάσεως εργασίας δείχνει ότι αυτή δεν είναι τόσο καλή όσο φαίνεται

Της Chloe Berger

Οι απομακρυσμένοι υπάλληλοι φαίνεται να τα έχουν καταφέρει: Μπορούν να αποφεύγουν την προσωπική συζήτηση, να εργάζονται από τον καναπέ αντί για το γραφείο και να παρακάμπτουν την τουαλέτα του γραφείου. Αλλά η απομακρυσμένη εργασία δεν είναι πάντα τόσο καλή όσο φαίνεται.

Περισσότεροι από τους μισούς (55%) απομακρυσμένους εργαζόμενους είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα οικονομικά τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MetLife, η οποία πήρε συνέντευξη από 1.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Αυτό είναι περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των εργαζομένων στο γραφείο ή των υβριδικών εργαζομένων, το 46% των οποίων αισθάνεται παρόμοια. 

Για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, το άγχος γίνεται υπερβολικό για να το διαχειριστούν. Μια μικρή πλειοψηφία (53%) προέβλεψε ότι σύντομα θα βρεθούν σε οικονομικό «σημείο ρήξης». Μόνο το 41% των υβριδικών εργαζομένων και των εργαζομένων που πηγαίνουν στο γραφείο λέει το ίδιο.

Μέρος του προβλήματος είναι η επιλογή παροχών, όταν οι εργαζόμενοι αποφασίζουν πράγματα που προκαλούν πονοκέφαλο, όπως το πόσο θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα 401(k) και ποιο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας έχει την καλύτερη έκπτωση. Η MetLife διαπίστωσε ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο αγχωμένοι για τις παροχές τους σε σχέση με τους επιτόπιους ή υβριδικούς συναδέλφους τους.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ασχολούνται μόνοι τους με την εγγραφή, χωρίς να έχουν κάποιον να μιλήσουν αυτοπροσώπως που να μπορεί να εξηγήσει τι σημαίνουν αυτές οι παροχές. Τέτοιες συζητήσεις θα μπορούσαν να είναι πιο συγκεχυμένες μέσω του Zoom ή του Slack. Πολλοί σημείωσαν στη MetLife ότι αν κατανοούσαν ολόκληρη τη διαδικασία εγγραφής θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς οικονομικά. 

«Κατά τη διάρκεια της ανοικτής εγγραφής, οι εργαζόμενοι πρέπει να λάβουν αποφάσεις για ένα ευρύ φάσμα παροχών, ωστόσο κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ξοδεύουν 17 ή 18 λεπτά για να περάσουν από την ανοικτή εγγραφή», δήλωσε τον Φεβρουάριο στο Fortune η Mona Zielke, ανώτερο στέλεχος λειτουργιών και διεκδικήσεων της Voya, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι συνήθως αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν ποια …εκπομπή θα παρακολουθήσουν. 

Ανησυχούν όμως και για το τι θα τους συμβεί αν η οικονομία κινηθεί προς το χειρότερο. Οι φήμες για οικονομική αστάθεια και συνεχείς απολύσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο στόχαστρο: το 78% των εργαζομένων στις ΗΠΑ φοβάται ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους αν έρθει ύφεση, σύμφωνα με τη δεύτερη ετήσια έκθεση της GoodHire για την κατάσταση της απομακρυσμένης εργασίας.

Οι ανησυχίες τους σχετικά με το ότι είναι εκτός «οπτικού πεδίου» δεν έρχονται από το πουθενά σε έναν εργασιακό χώρο όπου εξακολουθεί να υπάρχει η προκατάληψη της εγγύτητας: έξι στους 10 διευθυντές δήλωσαν στο Beautiful.AI ότι θα απολύσουν πρώτοι τους απομακρυσμένους εργαζόμενους σε περίπτωση ύφεσης. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ενώ οι απολύσεις διαδραματίζονται σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, οι κενές θέσεις εργασίας εξακολουθούν να είναι πολλές και δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για μαζικές απολύσεις που να έρχονται σύντομα.

Αν όντως χτυπήσει μια ύφεση, όλοι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε διαφορετικά …καράβια ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο εργάζονται. Αλλά ακόμη και έτσι, πολλοί απομακρυσμένοι εργαζόμενοι διαθέτουν τις δεξιότητες που συχνά έχουν μεγάλη ζήτηση αυτές τις μέρες, καθιστώντας το ελαφρώς ευκολότερο να σταθούν ξανά στα πόδια τους, αν οι φόβοι τους για απολύσεις βγουν αληθινοί.

«Έχουν αυτές τις ψηφιακές δεξιότητες επειδή αυτό είναι που τους επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους εξ αποστάσεως», δήλωσε στο Fortune η Layla O’Kane, ανώτερη οικονομολόγος της Lightcast. «Και συχνά πρέπει να εργάζονται πιο σκληρά στην επικοινωνία και τη συνεργασία επειδή εργάζονται εξ αποστάσεως».

Ακόμα κι έτσι, είτε πρόκειται για την επιλογή παροχών είτε για την αγωνία για επικείμενες απολύσεις, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι στριφογυρίζουν λίγο παραπάνω στους καναπέδες τους.

Πηγή: Fortune