Εξαήμερη απεργία των ειδικευόμενων γιατρών στην Αγγλία

Εξαήμερη απεργία των ειδικευόμενων γιατρών στην Αγγλία
epa09798567 A NHS Trust sign outside a NHS hospital in London, Britain 03 March 2022. The UK's national health service (NHS) is coming under pressure to ditch contracts it holds with Russian energy giant Gazprom, after two former British Health Secretaries called for the Gazprom contracts to be cut. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτός ο Ιανουάριος ενδέχεται να είναι «μία από τις χειρότερες αρχές χρονιάς» που έχει γνωρίσει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί στην Αγγλία ξεκίνησαν σήμερα το πρωί απεργία που θα διαρκέσει έξι ημέρες, κάτι πρωτοφανές για το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας το οποίο διέρχεται κρίση εδώ και μήνες.

Αυτός ο Ιανουάριος ενδέχεται να είναι «μία από τις χειρότερες αρχές χρονιάς» που έχει γνωρίσει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, προειδοποίησε ο Στίβεν Πόουις στέλεχος του NHS, ο οποίος όμως ζήτησε από τους ασθενείς να μην αποφύγουν να ζητήσουν βοήθεια το διάστημα της απεργίας.

Έπειτα από τρεις ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων πριν από τα Χριστούγεννα και πολλές άλλες στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι ειδικευόμενοι γιατροί, που ζητούν μισθολογικές αυξήσεις, σκληραίνουν τη στάση τους καθώς δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση.

Η κινητοποίηση των ειδικευόμενων γιατρών, που είναι περίπου 70.000 στην Αγγλία, ξεκίνησε σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα τερματιστεί την επόμενη Τρίτη την ίδια ώρα.

Η νέα απεργία πραγματοποιείται την ώρα που το NHS είναι αντιμέτωπο με μαζικές αποχωρήσεις γιατρών, ενώ δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τις τεράστιες λίστες αναμονής των ασθενών.

Στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας ανησυχούν για τις επιπτώσεις της απεργίας αυτής εν μέσω χειμερινής περιόδου, εξηγώντας ότι «θα προκληθούν προβλήματα σχεδόν στο σύνολο των υπηρεσιών», κυρίως στα έκτακτα περιστατικά.

«Η κινητοποίηση δεν θα έχει μόνο τεράστιες επιπτώσεις στην προγραμματισμένη παροχή φροντίδας, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εποχιακών πιέσεων, όπως η covid, η γρίπη και οι απουσίες προσωπικού λόγω ασθενείας», τόνισε ο Πόουις.

Ακύρωση ραντεβού

Ένας ειδικευόμενος γιατρός κερδίζει περίπου 32.000 λίρες (37.000 ευρώ) κατά το πρώτο έτος της εργασίας του, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο (ΒΜΑ), που μετρά στις τάξεις του 46.000 ειδικευόμενους γιατρούς, οι μισθοί τους έχουν μειωθεί σχεδόν κατά ένα τέταρτο από το 2008, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε επί πέντε εβδομάδες το φθινόπωρο με τους ειδικευόμενους γιατρούς, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κατάσταση ενόψει του χειμώνα. Στις αρχές Δεκεμβρίου τους πρότεινε αύξηση 3% επιπλέον του 8,8% κατά μέσο όρο στην οποία είχαν συμφωνήσει το καλοκαίρι.

Όμως για το συνδικάτο BMA, «η κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε ικανή να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση για τους μισθούς», υποβάλλοντας πρόταση που δεν αντισταθμίζει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

«Περάσαμε την περίοδο των γιορτών ελπίζοντας να λάβουμε ‘την τελική πρόταση’, την οποία το υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί πέρυσι. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη», δήλωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι της επιτροπής ειδικευόμενων γιατρών του BMA, ο Ρόμπερτ Λόρενσον και ο Βίβεκ Τριβέντι.

«Είμαστε έτοιμοι για νέες συνομιλίες, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να τερματιστεί αυτή η απεργία», δήλωσε χθες, Τρίτη, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, υπογραμμίζοντας ότι κατά τις τρεις ημέρες απεργίας τον Δεκέμβριο ακυρώθηκαν 88.000 ραντεβού.

Τότε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε χαρακτηρίσει «πολύ απογοητευτική» τη συνέχιση των κινητοποιήσεων κατηγορώντας τους γιατρούς ότι προκαλούν ακόμη μεγαλύτερες λίστες αναμονής.

Οι ειδικευμένοι γιατροί έλαβαν πρόσφατα αύξηση από 6% ως 19,6%, την οποία ακόμη δεν έχει επικυρώσει ο BMA.

Από τα μέσα του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί στη Βρετανία πολλές απεργίες σε διάφορους κλάδους λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ο πληθωρισμός, που για καιρό παρέμενε πάνω από το 10%, έπεσε τον Νοέμβριο στο 3,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ