Έξαλλη η Μέρκελ με την γαλλική «επανάσταση»

Έξαλλη η Μέρκελ με την γαλλική «επανάσταση»

Γαλλία και Ιταλία βάζουν στην άκρη τα συνεχή μέτρα λιτότητας – «Βολές» κατά της Γερμανίας και από το ΔΝΤ.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο 3% που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες το 2017, δηλαδή με δύο χρόνια καθυστέρηση συγκριτικά με την αρχική της υπόσχεση.

Οι νεότερες προβλέψεις της κυβέρνησης, οι οποίες ανακοινώθηκαν ενόψει της παρουσίασης στην Εθνοσυνέλευση του νέου προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, κάνουν λόγο για δημοσιονομικό έλλειμμα 4,3% το 2015 και υποχώρησή του στο 2,8% έως το 2017.

Η απόφαση αυτή δεν άρεσε στη καγκελάριο Μέρκελ, που χωρίς να κατονομάσει τη Γαλλία, έκανε λόγο για κίνδυνο όσον αφορά στην αξιοπιστία της Ε.Ε.

Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε η Μέρκελ μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

«Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι η κρίση είναι εντελώς πίσω μας» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, διαμηνύοντας ότι «συνεπώς είναι τώρα σημαντικό για τον καθέναν να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του με αξιόπιστο τρόπο». «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους να μελετήσουν το ‘μάθημά’ τους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους» συνέχισε η καγκελάριος χωρίς να κατονομάσει ρητώς τη Γαλλία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ είχε αρνηθεί νωρίτερα να σχολιάσει τις γαλλικές ανακοινώσεις για το έλλειμμα παραπέμποντας σταθερά στην Κομισιόν.
«Δεν θα πω τίποτε εκ μέρους της γερμανικής πλευράς για το περιεχόμενο [του σχεδίου προϋπολογισμού]. Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το ελέγξει και να το εκτιμήσει» δήλωσε.

«Υποστηρίζουμε την Κομισιόν στον προσεκτικό της έλεγχο επί των σχεδίων όλων των κρατών-μελών» υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπιστία όλων των δημοσιονομικών κανόνων. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Σαπέν είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γαλλία θα παραμείνει χαμηλός και προέβλεψε ότι εφέτος η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί οριακά.

«Αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε το ρυθμό μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαπέν, ξεκαθαρίζοντας ευθέως ότι η νέα κυβέρνηση Βαλς δεν θα βιαστεί να εξορθολογήσει τα δημοσιονομικά της ριψοκινδυνεύοντας να βυθιστεί στην ύφεση και στον αποπληθωρισμό.

«Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα πρέπει να περιοριστεί με πιο αργό ρυθμό από τον αρχικώς σχεδιασθέντα κι αυτό εξ αιτίας των οικονομικών περιστάσεων, δηλαδή της πολύ ασθενικής ανάπτυξης και του πολύ χαμηλού πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός.

Η στρατηγική τόνωσης της οικονομίας που έχει καταστρώσει η κυβέρνηση του Παρισιού στηρίζεται στη μείωση των φόρων, ωστόσο η συνεπαγόμενη μείωση των δημοσίων εσόδων θα έχει ως συνέπεια περαιτέρω περιορισμούς στις κρατικές δαπάνες.
Συγκεκριμένα, στόχος της Γαλλίας είναι να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 50 δισ. ευρώ ετησίως έως το έτος 2017, που είναι άλλωστε έτος εκλογής νέου προέδρου στη χώρα.

Διαβάστε σχετικά: Γαλλικό «όχι» στην ευρω-λιτότητα

«Βολές» από ΔΝΤ κατά της γερμανικής πολιτικής
Πάντως η Μέρκελ έχει ένα ακόμα λόγο να πονοκεφαλιάζει καθώς εκτός από τη Γαλλία και την Ιταλία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει τις έντονες επικρίσεις για την πολιτική της.

Αυτή τη φορά το ταμείο έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση προς τη Γερμανία –χωρίς να την κατονομάσει– να αυξήσει τις εισαγωγές της προκειμένου να συμβάλει στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας της Ευρωζώνης και να βοηθήσει τις χώρες της περιφέρειας να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να ενισχύσουν την απασχόληση.
Παράλληλα, το Ταμείο επανέλαβε την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής ώστε να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι μεγάλες πλεονασματικές οικονομίες της Ευρώπης –έμμεση αναφορά στη Γερμανία– έχουν το οικονομικό περιθώριο να αυξήσουν τις δαπάνες τους, να αυξήσουν τις εισαγωγές τους και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία να αναπτυχθούν και να καλύψουν το έδαφος που έχασαν στη διάρκεια της κρίσης, αναφέρεται σε κεφάλαιο της έκθεσης του Ταμείου για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (WEO), που θα παρουσιαστεί στις 7 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον πριν από την ετήσια σύνοδο του οργανισμού στις 10-12 Οκτωβρίου.

Πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει επικρίνει τη Γερμανία τόσο για τα μεγάλα εμπορικά της πλεονάσματα, όσο και για το γεγονός ότι δεν επέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια την άνοδο του πληθωρισμού ώστε να συμβάλει από την πλευρά της στην προσπάθεια των χωρών της περιφέρειας να μειώσουν το χάσμα ανταγωνιστικότητας που τις χωρίζει από τη Γερμανία.