Έξαλλος ο Κάμερον με την ΕΕ

Έξαλλος ο Κάμερον με την ΕΕ

Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών μετά το αίτημα της Κομισιόν για να καταβάλει η Βρετανία επιπλέον 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν ένα έκτακτο συμβούλιο για να εξετάσουν τη διένεξη όσον αφορά την τροποποίηση της συμβολής κάθε κράτους-μέλους της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, κατ’ απαίτηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ενίσταται στο αίτημα προς το Λονδίνο να καταβάλει επιπλέον 2,1 δισεκ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό φέτος, κάτι που χαρακτηρίζει «σκανδαλώδες» και «απαράδεκτο», σύμφωνα με βρετανικές κυβερνητικές πηγές.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι τη θέση του Κάμερον υποστήριξαν τόσο η Ιταλία όσο και η Ολλανδία, που καλούνται επίσης να προχωρήσουν στη συνεισφορά επιπλέον κεφαλαίων στον προϋπολογισμό της ΕΕ ως την 1η Δεκεμβρίου. Αντιθέτως η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκαν υπέρ της θέσης ότι τα ποσά αυτά είναι προσαρμοσμένα όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, όταν καθίστανται διαθέσιμα τα οριστικά εθνικά οικονομικά δεδομένα, και πρόσθεσαν ότι οι κανόνες οι οποίοι τελούν σε ισχύ πρέπει να εφαρμόζονται.

Ο Κάμερον, σύμφωνα με μία από τις πηγές, ήγειρε ζήτημα σήμερα το πρωί, όταν άρχισαν ξανά οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής. «Είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στους 28 υπουργούς Οικονομικών, ένα Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων, για να συζητηθεί το θέμα», δήλωσε η μια πηγή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), είπε στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο ότι «δεν αντιλαμβάνεται διόλου τις συνέπειες» που θα είχε η υλοποίηση της απαίτησης των Βρυξελλών από την κυβέρνησή του, είπε μια δεύτερη πηγή.

«Δεν πρόκειται μόνο για την κοινή γνώμη, πρόκειται για δύο δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Κάμερον, σύμφωνα με αυτή την δεύτερη πηγή. Ο Μπαρόζο είχε δηλώσει χθες ότι δεν είναι ενήμερος για τα αιτήματα της Κομισιόν για πρόσθετη χρηματοδότηση.

Λόγω μιας τεχνικού χαρακτήρα επανεξέτασης του ύψους των εθνικών συνεισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σήμερα ότι ζητεί από το Λονδίνο πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ.

Η δεύτερη από τις χώρες που αφορά το αίτημα αυτό, η Ολλανδία, καλείται σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, να κάνει μια πρόσθετη συνεισφορά ύψους 600 εκατ. ευρώ. «Είναι μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, θα εξετάσουμε από πού προκύπτει ο αριθμός αυτός, διότι όλα είναι πολύ μπλεγμένα», δήλωσε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Γαλλία και η Γερμανία αντίθετα θα εξοικονομήσουν αντίστοιχα 1 δισεκ. ευρώ και 780 εκατ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ μειώνεται.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναθεώρηση του ύψους της συνεισφοράς «απορρέει μαθηματικά από μια αλλαγή των παραμέτρων υπολογισμού του ΑΕΠ» που έχει αποφασιστεί από τους 28, καθώς και «την εξέλιξη των μακροοικονομικών κάθε χώρας».

Η Αυστρία, η οποία επίσης τελικά θα καταβάλει ένα χαμηλότερο ποσό, είναι «ικανοποιημένη» αφού θα «διαθέτει επιπρόσθετα κεφάλαια», όπως δήλωσε ο καγκελάριος της χώρας Βέρνερ Φάιμαν. Τόνισε όμως ότι θα ήταν πρόωρο να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για το τελικό ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων, καθώς η συνεισφορά των κρατών-μελών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα αποτελέσει ως το τέλος του έτους το αντικείμενο διαμεσολάβησης ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ