«Εξαιρετικά επικίνδυνα» και «εγγενώς ληστρικά»: Ο οργανισμός πίσω από τη Wikipedia ασταμάτησε να δέχεται δωρεές σε κρυπτονομίσματα

«Εξαιρετικά επικίνδυνα» και «εγγενώς ληστρικά»: Ο οργανισμός πίσω από τη Wikipedia ασταμάτησε να δέχεται δωρεές σε κρυπτονομίσματα
epa05101336 (FILE) A file photo dated 05 August 2005 showing logos of the internet cyclopaedia 'Wikipedia' in several languages at the 'First International Wikimedia Conference' in Frankfurt, Germany. Wikipedia, the free-content Internet encyclopaedia was founded by Jimmy Wales and Larry Sanger and marks the 15th anniversary of its founding on 15 January 2016. Wikipedia says it contains more than 37 million articles, is available in 288 editions, has more than 115,600 active editors and more than 27 million registered editors. EPA/BORIS ROESSLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για λόγους που κυμαίνονται από τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των κρυπτονομισμάτων έως τη σπίλωση της φήμης της εγκυκλοπαίδειας ανοιχτού κώδικα, ο οργανισμός που διευθύνει τη Wikipedia αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται δωρεές υπό τη μορφή κρυπτονομισμάτων.

του David Meyer

Ο οργανισμός που διευθύνει τη Wikipedia αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται δωρεές υπό τη μορφή κρυπτονομισμάτων, για λόγους που κυμαίνονται από τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των κρυπτονομισμάτων έως τη σπίλωση της φήμης της εγκυκλοπαίδειας ανοιχτού κώδικα.

Η απόφαση να κλείσει ο λογαριασμός Bitpay του Ιδρύματος Wikimedia, που ανακοινώθηκε την Κυριακή, εφαρμόστηκε ύστερα από μια πρόταση που έγινε στις αρχές του έτους από την επί σειρά ετών συντάκτρια της Wikipedia, Molly White. Πάνω από το 70% των ψηφισάντων υποστήριξαν την κίνηση.

«Το Ίδρυμα Wikimedia αποφάσισε να διακόψει την απευθείας αποδοχή των κρυπτονομισμάτων ως μέσο δωρεάς», έγραψε ο οργανισμός. «Ξεκινήσαμε την απευθείας αποδοχή των κρυπτονομισμάτων το 2014 με βάση αιτήματα από τους εθελοντές μας και τις κοινότητες δωρητών. Λαμβάνουμε αυτήν την απόφαση με βάση τα πρόσφατα σχόλια από τις ίδιες αυτές κοινότητες».

Στην πρότασή της, η White είπε ότι η αποδοχή δωρεών σε κρυπτονομίσματα ήταν μια σιωπηρή έγκριση «εξαιρετικά επικίνδυνων επενδύσεων» και τεχνολογίας που είναι «εγγενώς ληστρική» – και, σίγουρα όταν πρόκειται για τα κορυφαία νομίσματα Bitcoin και Ethereum, «εξαιρετικά επιζήμια για το περιβάλλον». Ανέφερε επίσης ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος «μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται» με τις δεσμεύσεις του οργανισμού για τη βιωσιμότητα και ότι το Ίδρυμα Wikimedia κινδύνευε να σπιλώσει τη φήμη του με την αποδοχή δωρεών σε μορφή κρυπτονομισμάτων».

Η απόφαση να σταματήσει η αποδοχή κρυπτονομισμάτων δε θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον οργανισμό που βασίζεται στις δωρεές, καθώς μόνο το 0,08% των εσόδων του πέρυσι – δηλαδή 130.100 δολάρια – προήλθαν από δωρεές κρυπτονομισμάτων. Τα τελευταία χρόνια, μόνο 347 δωρητές χρησιμοποίησαν αυτήν την επιλογή, εισφέροντας κυρίως Bitcoin.

Το Ίδρυμα Wikimedia δε διαθέτει αποθέματα κρυπτονομισμάτων. Όταν έλαβε τις δωρεές σε κρυπτονομίσματα, τα μετέτρεψε κατευθείαν σε δολάρια.

Ο οργανισμός είπε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και «θα παραμείνει ευέλικτος και ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των εθελοντών και των δωρητών».

«Είμαι πραγματικά χαρούμενη που το Ίδρυμα Wikimedia υλοποίησε το αίτημα της κοινότητάς του και είμαι πραγματικά περήφανη για την κοινότητά μου που πήρε μια κατά τη γνώμη μου ηθική απόφαση μετά από πολλή στοχαστική συζήτηση», είπε η White στο The Verge. «Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με τα κρυπτονομίσματα, ώστε τυχόν έσοδα από δωρεές να μην αξίζουν το κόστος για τη νομιμοποίησή τους».

Το Ίδρυμα Wikimedia δεν είναι ο μόνος μεγάλος οργανισμός στον κόσμο της τεχνολογίας ανοιχτού κώδικα που έχει αυτή τη στάση. Τον Ιανουάριο, το Ίδρυμα Mozilla – το οποίο αναπτύσσει το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο Firefox – διέκοψε επίσης τις δωρεές σε κρυπτονομίσματα επειδή οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους δεν ευθυγραμμίζονται με τους κλιματικούς στόχους του.

Η Tesla σταμάτησε να δέχεται πληρωμές σε Bitcoin για τα αυτοκίνητά της σχεδόν πριν από ένα χρόνο, για τον ίδιο λόγο.

Πηγή: fortune.com