Εξετάζονται νέα μέτρα μετά την έξαρση των κρουσμάτων – Ανακοινώσεις Πλεύρη το απόγευμα

Εξετάζονται νέα μέτρα μετά την έξαρση των κρουσμάτων – Ανακοινώσεις Πλεύρη το απόγευμα
Κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας μαζί με αστυνομικούς της ΕΛΑΣ κάνουν συστάσεις να επιστρέψουν στα σπίτια τους ο κόσμος που κάνει βόλτα σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης αψηφώντας την προτροπή του Υπουργείου Υγείας να μείνουν σπίτι λόγω του κορονοϊού, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσουν οι επιδημιολόγοι και στις 18:00 το απόγευμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας.

Συνεδριάζει σήμερα, στη 13:00, η Επιτροπή Επιδημιολόγων και στις 18:00 θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και με pool της ΕΡΤ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υπουργός Υγείας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων περιοριστικών μέτρων και lockdown.

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο και προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει στην πίεση που ήδη δέχεται, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα υπάρχει ένα σωστό και αποτελεσματικό πλαίσιο testing και ιχνηλάτησης.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.449 κρούσματα κορωνοϊού και 52 θανάτους τη στιγμή που 430 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες ΜΕΘ. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε Αττικη, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Δράμα, Έβρο, Ημαθία, Κοζάνη, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πέλλα, Πιερία και Σέρρες.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα υποχρεωτικά rapid test που θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε δύο την εβδομάδα ή και τρία στους τομείς της εστίασης και διασκέδασης. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα πιέσει ακόμη περισσότερους να εμβολιαστούν. Το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους πέραν των υγειονομικών όμως έχει οριστικά απορριφθεί, καθώς στο Μαξίμου διαπιστώνουν κίνδυνο αντισυνταγματικότητας- χώρια που κάτι τέτοιο θα προκαλούσε και αντιδράσεις.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται για να πιεστούν οι ανεμβολίαστοι και να ανακοπεί η μετάδοση του κορονοϊού αφορά στους μεικτούς χώρους στην εστίαση και διασκέδαση. Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει πως η πρόσβαση και στους υπαίθριους χώρους εστίασης και διασκέδασης θα γίνεται στο εξής με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή και rapid test. Ένα άλλο σενάριο αφορά στον πιο αυστηρό ορισμό του τι συνιστά εξωτερικός χώρος ενός καταστήματος εστίασης. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε, τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη οριστικά. Πάντως περιορισμοί στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε χώρους που σχετίζονται με βασικές ανάγκες, όπως τα σουπερμάρκετ, δεν εξετάζονται.

Δεν θα υπάρξει lockdown ούτε περιοριστικά μέτρα που θ’ αφορούν τους εμβολιασμένους

«Η πανδημία βρίσκεται σε μια πολύ επιθετική έξαρση, όχι μόνο στη χώρα μας, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Η κυβέρνηση και σ’ αυτήν τη φάση κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, για να αντεπεξέλθουμε και σ’ αυτήν την πίεση. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ευαισθητοποίησης να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι» τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “OPEN” o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Αυτή η φάση της πανδημίας είναι ευθέως συνδεδεμένη με τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτό προκύπτει από παντού. Προκύπτει από τα κρούσματα, το πλήθος των οποίων είναι απολύτως ανάλογο με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Προκύπτει από το γεγονός ότι οι 9 στους 10, που είναι διασωληνωμένοι και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι. Προκύπτει από στοιχεία ερευνών που λένε ότι όποιος εμβολιαστεί είναι απολύτως προστατευμένος από τη βαριά νόσηση, σε πολύ μεγάλα ποσοστά, της τάξεως του 90% και του 91%» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης ν’ αυξήσει το ποσοστό του εμβολιασμού, βρίσκεται σε εξέλιξη με το πρόγραμμα «Ελευθερία», «με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, που θα ενημερώνουν για την τρίτη δόση, ενδεχομένως με μηνύματα που θα υπενθυμίζουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, με επικοινωνιακή καμπάνια, με παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, με έγκριτους ανθρώπους που βγαίνουν και υποστηρίζουν, με βάση τα στοιχεία, πως το εμβόλιο είναι μονόδρομος, με προγράμματα επισκέψεων έξω από εκκλησίες, σε πλατείες, στην επαρχία, παντού» είπε και συμπλήρωσε ότι στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τα ραντεβού της 3ης δόσης για όλους.

Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες. «Ο πρώτος άξονας είναι οι εμβολιασμοί και η προσπάθεια ενίσχυσής τους. Ο δεύτερος άξονας -που είναι και ο πιο άμεσος- είναι η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, για να αντέξει αυτή την πίεση. Περάσαμε ισχυρές πιέσεις και αντέξαμε, μείναμε όρθιοι. Δυστυχώς, με απώλειες τραγικές συνανθρώπων μας, αλλά το Σύστημα Υγείας άντεξε. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και από τον ιδιωτικό τομέα και με καλύτερη διαχείριση του δυναμικού που είναι στο Ε.Σ.Υ.. Και ο τρίτος άξονας είναι η προσαρμογή του πλαισίου των μέτρων για τους ανεμβολίαστους» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα ξαναγίνει η κοινωνία και η ζωή περίκλειστη, δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Η κατεύθυνση που έχουμε είναι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας να μην στερηθούν προνόμια της κανονικότητάς τους».

Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το lockdown δεν είναι στο τραπέζι. «Οι σκέψεις μας δεν είναι να πάμε σε lockdown, ούτε σε περιοριστικά μέτρα που θ’ αφορούν τους εμβολιασμένους. Δεν υπάρχει αυτή την ώρα που μιλάμε, ούτε η ηθική ούτε η λογική νομιμοποίηση να πας να πάρεις οριζόντια μέτρα, με τα οποία στην ουσία θα τιμωρείς τους εμβολιασμένους και θα κάνεις μεγάλα βήματα πίσω σ’ αυτά που κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα με «όπλο» το εμβόλιο» είπε.

«Xρειάζεται μία προσαρμογή του πλαισίου, ανάλογα με την ένταση και την πίεση που έχουμε. Αυτή δεν μπορεί, παρά να αφορά τους ανεμβολίαστους. Είτε σε ό,τι αφορά τους συχνότερους ελέγχους, κυρίως για εργαζόμενους, την καλύτερη οριοθέτηση κάποιων χώρων, έτσι ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε ποιους χώρους επιτρέπεται να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι τώρα που κρυώνει και ο καιρός. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις πολύ γρήγορα. Είναι πιθανόν να έχουμε μια σταδιακή εφαρμογή στις περιοχές που είναι επιδημιολογικά πιο πολύ επιβαρυμένες» πρόσθεσε.

Αδ. Γεωργιάδης: Όχι σε νέο lockdown

«Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τα ποσοστά εμβολιασμών είναι υψηλά και οι θάνατοι και τα κρούσματα χαμηλά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Είναι λογικό να ανεβαίνει, ξέραμε από την αρχή ότι το χειμώνα ο ιός ανεβαίνει και για την υπόλοιπη ζωή μας θα έχουμε covid γιατί ο covid ήρθε και θα μείνει για πάντα και κάθε χειμώνα θα ανεβαίνει», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σημείωσε ότι στη χώρα-αναλογικά με τον πληθυσμό της- «έχουμε πολλά κρούσματα και θανάτους στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη». Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης πως «δεν ευθύνεται η κυβέρνηση αλλά οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται».

«Όλη η συζήτηση για το αν τα εμβόλια λειτουργούν ή όχι σήμερα είναι παράλογη. Είναι σαν να συζητάμε αν η γη είναι στρογγυλή, αυτά τα έλυσε η ζωή. Οι εμβολιασμοί λειτουργούν, οι χώρες που είναι ψηλά και οι περιοχές στη δική μας χώρα που είναι ψηλά έχουν λιγότερους θανάτους. Οι χώρες και οι περιοχές οι δικές μας που είναι χαμηλά έχουν περισσότερους θανάτους. ‘Αρα το κλειδί είναι το εμβόλιο», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown «ακόμα και αν τα κρούσματα φτάσουν τις 10.000». Παράλληλα, ανέφερε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας μπορεί να υποχωρήσει μόνο αν αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

«Η ζωή μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στη ζωή που θα ζούμε σε έναν πλανήτη με τον covid άρα όπως έχουμε κάθε χρόνο γρίπες, όπως έχουμε πνευμονίες θα έχουμε και covid. Μην μετράμε πια τα κρούσματα», είπε.