Έξι πράγματα που μάθαμε από την οικονομική έκθεση της εκστρατείας Τραμπ

Έξι πράγματα που μάθαμε από την οικονομική έκθεση της εκστρατείας Τραμπ
Republican presidential candidate Donald Trump gestures and declares "You're fired!" at a rally in Manchester, New Hampshire, June 17, 2015. REUTERS/Dominick Reuter TPX IMAGES OF THE DAY - RTX1GZCO Photo:

Για να πάρετε μια ιδέα... Ένα μέρος των δαπανών της εκστρατείας Τραμπ πηγαίνει στον Τραμπ! 

του Μαρκ Γκιμέιν

Οι δύο εκστρατείες για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δημοσιοποίησαν τις οικονομικές τους εκθέσεις την εβδομάδα που μας πέρασε, και είναι εμφανές ότι η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει άνετα τον Ντόναλντ Τραμπ στην κούρα για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Η έκθεση δαπανών της εκστρατείας του Τραμπ επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί μια σύγχρονη προεκλογική εκστρατεία – ιδιαίτερα επειδή δεν φαίνεται να έχουν αναθέσει πολλές λειτουργίες σε τρίτους.

Ιδού τι ανακαλύψαμε:

1) Η εκστρατεία του Τραμπ χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα όπως ακριβώς θα φανταζόσασταν

Η έκθεση Μαΐου δείχνει μια δαπάνη 79.717 δολαρίων για διαφημίσεις στο Facebook κατά τη διάρκεια του μήνα. Η εκστρατεία της Κλίντον δεν περιλαμβάνει παρεμφερή δαπάνη. Είναι πιθανό ότι η εκστρατεία ξόδεψε χρήματα για να δώσει ώθηση σε αναρτήσεις στο Facebook, αλλά αυτό γίνεται μάλλον μέσω εξωτερικών ειδικών επί διαφημιστικών θεμάτων.

2) Τα εμβληματικά καπέλα Τραμπ κοστίζουν

Η εκστρατεία του δαπάνησε 207.868 δολάρια για καπέλα τον Μάιο (και πράγματι είναι φτιαγμένα στην Αμερική). Κι αυτό είναι ένα μέρος μόνο αυτών που ο Τραμπ έχει ξοδέψει σε διάφορα αντικείμενα· για παράδειγμα, 694.000 δολάρια πήγαν σε κούπες, μπλούζες, κλπ. Συνολικά, οι δαπάνες για τέτοια πράγματα ισοδυναμούν με το 13% των συνολικών δαπανών – χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο ποσοστό για τη συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών σε οποιαδήποτε προεκλογική εκστρατεία προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Βεβαίως, το να πουλάς καπέλα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στο παρελθόν ως εργαλείο χρηματοδότησης, όπως κάνει τώρα ο Τραμπ.

3) Κάθε τύπος συγκέντρωσης χρημάτων, με ή χωρίς καπέλα, είναι ακριβός

Το Center for Responsive Politics υπολόγισε ότι στην προεκλογική εκστρατεία του 2012, το 12,8% των προεκλογικών δαπανών πήγαν στη συγκέντρωση χρημάτων. Αν τα καπέλα του Τραμπ ήταν οι μόνες δαπάνες για fundraising, τότε θα άγγιζαν αυτό ακριβώς το ποσοστό.

4) Η διαφήμιση είναι με διαφορά η μεγαλύτερη προεκλογική δαπάνη

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα OpenSecrets.org του CRP, 763 εκατομμύρια δολάρια συνολικά από τις εκστρατείες Ρόμνεϊ και Ομπάμα το 2012 πήγαν σε διαφημίσεις. Και το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δόθηκε για τηλεοπτικές διαφημίσεις, αν και 94 εκατομμύρια δολάρια πήγαν σε διαδικτυακές.

5) Δεν είναι σίγουρο ότι η «σφιχτή» εκστρατεία του Τραμπ είναι πιο αποτελεσματική

Ας πάρουμε την περίπτωση των ξενοδοχείων. Τον Μάιο, η εκστρατεία της Κλίντον με προσωπικό περίπου 700 άτομα ξόδεψε 283.000 δολάρια σε ξενοδοχεία. Η εκστρατεία του Τραμπ, εντωμεταξύ, ξόδεψε 252.000 δολάρια – όχι πολύ λιγότερα – ενώ απασχολεί το ένα δέκατο του προσωπικού της Κλίντον.

6) Ένα μέρος των δαπανών της εκστρατείας Τραμπ πηγαίνει στον Τραμπ

Σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, 20% των δαπανών του Τραμπ πήγαν σε δικά του ακίνητα. Για παράδειγμα, 423.371 δολάρια πήγαν στην ενοικίαση του Mar-a-Lago, του θέρετρου που διαθέτει ο Τραμπ στη Φλόριντα. Επίσης, 13.000 δολάρια δόθηκαν στο οινοποιείο του υιού του. Ο Τραμπ έχει πληρώσει τις περισσότερες δαπάνες από την τσέπη του, αλλά όλο αυτό το έχει ονομάσει δάνειο. Οι δωρητές θα περιμένουν να δουν εάν εν τέλει θα πληρώσει ο ίδιος τον λογαριασμό, καθώς ακόμα και δραστήριοι υποστηρικτές του δεν θα ήθελαν ο ίδιος να βγάλει κέρδος απ’ την εκστρατεία.

 

Πηγή: Fortune.com