Έξι τεχνολογικά θέματα που πρέπει να παρακολουθήσετε το 2022

Έξι τεχνολογικά θέματα που πρέπει να παρακολουθήσετε το 2022
Photo: pixabay.com

του Jacob Carpenter

Καλώς ήρθατε στο 2022, αναγνώστες. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι καλύτερο από το 2021.

Κατ’ ελάχιστον, το νέο έτος μοιάζει ότι θα φέρει μεγάλες αλλαγές στον κόσμο της τεχνολογίας, με την πανδημία, τις προκλήσεις στον τομέα της παραγωγής, τις επικείμενες επιχειρηματικές μάχες και τους εγχώριους και εξωτερικούς φορείς χάραξης πολιτικής.

Καθώς οι αγορές ανοίγουν για πρώτη φορά φέτος, ιδού τα βασικά θέματα που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους 12 μήνες:

Προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ενώ ορισμένοι ειδικοί ελπίζουν ότι η παγκόσμια πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού θα χαλαρώσει το 2022, το νέο έτος έχει πολλές από τις ίδιες προκλήσεις στην παραγωγή. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να ξεπεράσουν τεράστια εμπόδια εάν θέλουν να βγουν σχετικά αλώβητες.

Προσέξτε ιδιαίτερα την Amazon, η οποία αναμφίβολα πήρε σημαντικά μαθήματα ως προς τα logistics και τις σχέσεις με τους προμηθευτές από τα δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια που ξόδεψε κατά την περίοδο των γιορτών για να διευκολύνει την έγκαιρη παράδοση. Η Apple, η οποία μείωσε τους στόχους παραγωγής το 2021 εν μέσω εκτεταμένων ελλείψεων ημιαγωγών, θα αποτελέσει επίσης βαρόμετρο καθώς ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια σειρά νέων προϊόντων φέτος.

Ο ανερχόμενος οικονομικός εθνικισμός

Αρκετοί πολιτικοί …άνεμοι έπνεαν υπέρ του οικονομικού εθνικισμού το 2021:

• Η Κίνα έκανε μεγάλες κινήσεις για να καταστήσει αυτόνομο τον κλάδο της τεχνολογίας.
• Η πανδημία του COVID-19 απέδειξε τους κινδύνους της εξάρτησης από ξένους κατασκευαστές ημιαγωγών.
• Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πίεσε για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικές επιδοτήσεις για προϊόντα αμερικανικής παραγωγής μέσω της ατζέντας του Build Back Better.

Θα μπορούσαμε να δούμε μια γρήγορη επιστροφή στο ελεύθερο εμπόριο καθώς η πανδημία (ελπίζουμε) υποχωρεί – ειδικά εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει το πακέτο δαπανών του Μπάιντεν και ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται. Αλλά προς το παρόν, οι οικονομικοί εθνικιστές υπερισχύουν.

Η «ενηλικίωση» των κρυπτονομισμάτων

Να αναμένετε ακόμα μια πολυάσχολη χρονιά για τα κρυπτονομίσματα. Ενώ τα κρυπτονομίσματα έγιναν mainstream πέρυσι, με την αξία όλων των νομισμάτων σε συνδυασμό να τριπλασιάζεται, διαφαίνονται μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον τους για το 2022.

Κυριότερα μεταξύ αυτών:

• Πώς επηρεάζει ο πληθωρισμός μια ήδη ασταθή αγορά;
• Πόσο ενισχύουν την εποπτεία τους οι ρυθμιστικές αρχές και οι νομοθέτες;
• Είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις έτοιμες να «βάλουν τα χέρια τους» σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα;
• Αποκτούν τα stablecoins μεγαλύτερη έλξη ως ευνοϊκό μέσο για όσους ανησυχούν για την αστάθεια των κρυπτονομισμάτων;

Επίθεση στα μονοπώλια

Οι υποστηρικτές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας έθεσαν τις βάσεις το 2021 για μια επίθεση στο Big Tech. Τώρα, θα δούμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.

• Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες βρίσκονται στα πρόθυρα ψήφισης μιας νομοθεσίας ορόσημο που θα επιβάλλει άνευ προηγουμένου ρύθμιση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.
• Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου του Μπάιντεν και το αντιμονοπωλιακό τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις συγχωνεύσεις, να περιορίσουν τη δύναμη των γιγάντων της Silicon Valley και να προωθήσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην τεχνολογία.
• Και ποιος ξέρει τι μπορεί να ετοιμάζει το Κογκρέσο (η πρόβλεψή μου: μάλλον όχι και πολλά).

Οι δορυφορικοί πόλεμοι εντείνονται

Η προοπτική του Ιντερνέτ υψηλής ταχύτητας για όλο τον κόσμο φαίνεται να πλησιάζει περισσότερο μέσα στο 2022, καθώς περισσότερες εταιρείες και χώρες αναμένεται να εκτοξεύσουν εκατοντάδες δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Η SpaceX, ο ηγέτης στον τομέα, συνεχίζει να παράγει πέραν των περίπου 1.500 δορυφόρων της που είναι ήδη σε τροχιά, με στόχο τους 12.000. Ο Βρετανός ανταγωνιστής της, OneWeb, σχεδιάζει να επιτύχει τον στόχο του φέτος για σχεδόν 650 δορυφόρους σε τροχιά. Και η Amazon πρόκειται να συμμετάσχει επίσης στην προσπάθεια, με σχέδια να στείλει τους πρώτους δορυφόρους Project Kuiper στα τέλη του 2022.

Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγιστάνας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Καλώς ή κακώς, δεν μπορούμε να μην παρακολουθήσουμε το προγραμματισμένο ντεμπούτο του Τραμπ με το Truth Social, τον υποσχόμενο ανταγωνιστή του Twitter και του Facebook.

Η εταιρεία πίσω από την επίδοξη πρωτοβουλία αντιμετωπίζει ήδη τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και η πλατφόρμα φαίνεται να καθυστερεί. Θα αποσπάσει τελικά ο Τραμπ μερίδιο αγοράς από τους μισητούς αντιπάλους του στα social media το 2022;

Πηγή: Fortune.com