Έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Πρόκειται για 7 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα κληθούν να καταβάλουν φόρους, αυξημένους σε σχέση με το 2015 στο δύσκολο διάστημα του φθινοπώρου - χειμώνα. 

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2016 θα γίνει εντός του Αυγούστου έτσι ώστε τα εκκαθαριστικά να αναρτηθούν στο Taxisnet μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι ισόποσες δόσεις θα ξεκινούν από τον Σεπτέμβρη και θα καταβάλλονται  μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το 2016 να πραγματοποιηθεί σε μόλις τέσσερις δόσεις, παρ’ ότι είναι γνωστό πως υπάρχει η δυνατότητα των έξι δόσεων, ώστε να κατανεμηθούν τα βάρη.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, πέραν αυτών που προκύπτουν από το νόμο, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής ( ΚΥΣΟΙΠ) ότι εξετάζεται να επανέλθει το καθεστώς των έξι δόσεων όπως έγινε και τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ο νόμος προβλέπει την καταβολή του φόρου σε μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος κάθε έτους με αποτέλεσμα για φέτος να προκύπτουν 4 δόσεις με πρώτη τον Σεπτέμβριο δεδομένου ότι η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει τον Αύγουστο.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν σχετική ρύθμιση, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή του φόρου από τους φορολογούμενους θα επιμηκυνθεί έως και τον Φεβρουάριο του 2017.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, είπε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε χθεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο σύστημα τον Σεπτέμβριο και να ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης από το τέλος του ίδιου μήνα. Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε πως «είναι η αγωνία που έχουμε, να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, για να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο, ώστε να έχουμε μετά μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου».

Πρόκειται για 7 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα κληθούν να καταβάλουν φόρους, αυξημένους σε σχέση με το 2015 στο δύσκολο διάστημα του φθινοπώρου – χειμώνα που συμπίπτει για τα περισσότερα νοικυριά με έξοδα για την εκπαίδευση των παιδιών, την υγεία, το κόστος της ενέργειας – θέρμανσης κ.α.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι έχει υποβληθεί περίπου το 85% των δηλώσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με το σύστημα που θα ισχύσει για τα τέλη κυκλοφορίας επεσήμανε ότι: «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια για τα τέλη κυκλοφορίας ώστε το 2017 να γίνουν πιο δίκαια και πιο αναλογικά».

Ακόμα πιο φουσκωμένος ο λογαριασμός 

Αυξημένος ο φόρος για 600.000 ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας λόγω

  • της αύξησης του συμπληρωματικού φόρου (μετά τη μείωση του αφορολόγητου) ο οποίος θα εφαρμοστεί και στα αγροτεμάχια
  • της άυξησης των συντελεστών στα οικόπεδα
  • της κατάργησης έκπτωσης 20% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αλλά δεν την εκμεταλλεύονται με κάποιον τρόπο (κενά και χωρίς ρεύμα σπίτια/επαγγελματικοί χώροι κ.α.)