Expo Dubai 2020: Η Ελλάδα παρουσιάζει επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη

Expo Dubai 2020: Η Ελλάδα παρουσιάζει επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη

H αξιοποίηση του κλάδου της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας ανοίγει δρόμους για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί στρατηγική στόχευση για την Enterprise GreeceΟι τομείς αυτοί είναι η αιχμή της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση Expo 2020 Dubai, όπου η Ελλάδα συμμετέχει με σύνθημα «Greece Tomorrow, Today» και προβάλλει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα που την επανατοποθετούν στον επενδυτικό χάρτη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη στην Expo 2020 Dubai του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για την Έρευνα και Καινοτομία, Χρίστου Δήμα, ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της έκθεσης,  με θέμα  «Elevating Science, Technology & Innovation».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο Terra Auditorium, συμμετείχαν 15 ανερχόμενες startups, μέλη του Elevate Greece, 7 ερευνητικά κέντρα και εκπρόσωποι του τεχνολογικού πάρκου «Thess Intec.

Ο κ. Χρίστος Δήμας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δήλωσε: «Το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας έχει αποκτήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια ιδιαίτερα εξωστρεφή δυναμική. Για πρώτη φορά μια Ελληνική επιχειρηματική, ερευνητική και επιστημονική αποστολή της Ελληνικής Πολιτείας, επισκέπτεται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σκοπός της επίσκεψης μας εδώ είναι η εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος, η εμβάθυνση της συνεργασίας μας, οι επενδύσεις, η ανταλλαγή ιδεών και η μελέτη βέλτιστων πρακτικών σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των οικοσυστημάτων καινοτομίας και της ερευνητικής δραστηριότητας. Η Ελληνική αποστολή αποτελείται από 15 νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, 7 Ερευνητικά Κέντρα και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς ThessINTEC

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρόεδρος της Enterprise Greece και Γενικός Επίτροπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Έκθεση DUBAI 2020 EXPO , Ιωάννης Σμυρλής, αναφερόμενος στο Theme Statement της Ελληνικής Συμμετοχής «Η Ελλάδα του Αύριο Σήμερα», τόνισε ότι η χώρα οδεύει προς μια νέα εποχή με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς ριζικές και δυναμικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Στη συνέχεια ο κ. Σμυρλής πρόσθεσε ότι δεδομένου του ηγετικού ρόλου του Υπουργείου Εξωτερικών στην προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, καθώς και στη διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου και συνεκτικού πλαισίου δράσης, για το εμπόριο, τις επενδύσεις και την οικονομική εξωστρέφεια, σημαντική είναι η δημιουργία της «Πύλης Εξωστρέφειας» της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, στην οποία ενσωματώνεται και το δίκτυο των Πρεσβειών, των Προξενείων και των Γραφείων ΟΕΥ που λειτουργούν και ως φορείς προώθησης της ελληνικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης, στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Elevate Greece, που έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους για την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. Τέλος, ο κ. Σμυρλής επεσήμανε ότι και η Enterprise Greece, υπό τη σκέπη του Υπουργείου Εξωτερικών, στηρίζει καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες με ισχυρές δυνατότητες εξωστρέφειας υπογραμμίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Εθνικό Στρατηγικό Εξωστρέφειας 2022, στο οποίο ενσωματώνονται πολυάριθμες δράσεις για την προώθηση της ελληνικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι ο Υφυπουργός κ. Δήμας είναι επικεφαλής επιχειρηματικής και επιστημονικής αποστολής, η οποία επισκέπτεται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο τη προώθηση συνεργασιών και επενδύσεων και την παρουσίαση της δυναμικής του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και τεχνολογίας. Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Yπουργείο Εξωτερικών, την Enterprise Greece, την Πρεσβεία στο Αμπού Ντάμπι και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Ντουμπάϊ.

Υπενθυμίζεται ότι η Expo 2020 Dubai θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και η Enterprise Greece έχει την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής.