Facebook εναντίον Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ για την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων στις εφαρμογές του

Facebook εναντίον Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ για την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων στις εφαρμογές του
epa07524768 (FILE) - A file picture dated 28 November 2013 shows a person using Facebook on his phone at a cafe in Hanoi, Vietnam (reissued 24 April 2019). Facebook is to release their 1st quarter 2019 results on 24 April 2019. EPA/LUONG THAI LINH *** Local Caption *** 53101411 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπάρχει η ανησυχία ότι η κρυπτογράφηση μπορεί να εμποδίσει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου από το να ανακαλύψουν παράνομες ενέργειες, όπως τρομοκρατία, σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και την ανάμειξη σε εκλογές, στο Facebook.

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Facebook το απόγευμα της Πέμπτης, η εταιρεία δηλώνει ότι εμμένει στο σχέδιό της να δημιουργήσει μια end-to-end κρυπτογράφηση (κάτι που σημαίνει ότι μόνο όσοι επικοινωνούν μπορούν να δουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων) στις εφαρμογές μηνυμάτων της, παρά την κριτική που δέχτηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, William Barr, και άλλους.

Η απάντηση του Facebook απευθύνεται σε μια είδηση που δημοσιεύτηκε πρώτα από το BuzzFeed, που δήλωνε ότι ο Barr και αξιωματούχοι από το Ην. Βασίλειο και την Αυστραλία αναμένεται να δημοσιοποιήσουν μια επιστολή προς τον Mark Zuckerberg την Παρασκευή, όπου προτρέπουν τον συνιδρυτή και CEO του κοινωνικού δικτύου να καθυστερήσει την προσθήκη οποιασδήποτε πρόσθετης κρυπτογράφησης. Οι αξιωματούχοι σύμφωνα με δημοσιεύματα ανησυχούν ότι η κρυπτογράφηση μπορεί να εμποδίσει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου από το να ανακαλύψουν παράνομες ενέργειες, όπως τρομοκρατία, σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και την ανάμειξη σε εκλογές, στο Facebook. Η επιστολή ζητά επιπλέον από το Facebook να επιτρέψει την πρόσβαση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σε παράνομο περιεχόμενο σε μια μορφή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Το Facebook δήλωσε ότι αντιτίθεται έντονα στην πρόταση, παρέχοντας στο Fortune την ακόλουθη δήλωση:

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να έχουν μια ιδιωτική συζήτηση διαδικτυακά, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο. Όπως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου αναγνωρίσουν, η CLOUD Act επιτρέπει στις εταιρείες να παρέχουν διαθέσιμες πληροφορίες όταν λαμβάνουν έγκυρα νομικά αιτήματα και δεν απαιτεί οι εταιρείες να δημιουργούν “πίσω πόρτες” πρόσβασης στα δεδομένα.

Σεβόμαστε και στηρίζουμε τον ρόλο που οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν στο να κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς. Πριν από τα σχέδιά μας για να φέρουμε περισσότερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα στις εφαρμογές μηνυμάτων μας, συνεργαζόμαστε στενά με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας παιδιών, κυβερνήσεις και τεχνολογικές εταιρείες και αφιερώνουμε νέες ομάδες και σύνθετη τεχνολογία έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλη τη διαθέσιμη σε εμάς πληροφορία για να βοηθηθούμε στο να κρατήσουμε τον κόσμο ασφαλή.

Η κρυπτογράφηση end-to-end ήδη προστατεύει τα μηνύματα πάνω από ένα δισεκατομμυρίου ανθρώπων κάθε μέρα. Χρησιμοποιείται ευρέως στον κλάδο των επικοινωνιών και σε πολλούς άλλους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Αντιτασσόμαστε έντονα στις προσπάθειες κυβερνήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των ανθρώπων παντού».

Ο Zuckerberg ανακοίνωσε το σχέδιο να επεκτείνει την κρυπτογράφηση μηνυμάτων- κάτι που υπάρχει ήδη στο WhatsApp- σε όλες τις εφαρμογές νωρίτερα μέσα στη χρονιά όταν εισήγαγε το σχέδιο να κάνει το Facebook ένα κοινωνικό δίκτυο που επικεντρώνεται περισσότερο στην ιδιωτικότητα. Αλλά έχει επίσης παραδεχτεί ότι αυτή η κρυπτογράφηση θα περιπλέξει το πώς το Facebook εποπτεύει τις υπηρεσίες του- κάτι με το οποίο η εταιρεία ήδη δυσκολεύεται.

Η επιστολή από τον Barr δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τον Zuckerberg. Σε μια ηχογράφηση που διέρρευσε και έπεσε στα χέρια του The Verge από ένα πρόσφατο εσωτερικό meeting στο Facebook, ο Zuckerberg δήλωσε ότι αναμένει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από την κυβέρνηση, καθώς η εταιρεία πλησιάζει στο να εφαρμόσει την κρυπτογράφηση. «Οι υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου, προφανώς, δεν θα είναι πολύ χαρούμενες με αυτό», δήλωσε ο Zuckerberg σε μια εσωτερική συνάντηση τύπου Q&A με τους υπαλλήλους. «Αλλά πιστεύουμε ότι είναι σωστό να προστατέψουμε περισσότερο την ασφάλεια των ανθρώπων, επομένως θα το υπερασπιστούμε όταν έρθει η ώρα».

Στο μεταξύ, το Facebook αντιμετωπίζει μια ολοένα και αυξανόμενη πίεση από ομοσπονδιακές και κρατικές ρυθμιστικές αρχές. Τον Ιούνιο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ανακοίνωσε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για το Facebook, που ακολουθήθηκε από ένα πρόστιμο ύψους 5 δισ. δολαρίων για τις πρακτικές ιδιωτικότητάς του, ένα μήνα μετά. Τον περασμένο μήνα, εννιά πολιτείες ξεκίνησαν μια από κοινού έρευνα για το εν λόγω θέμα.

Από τότε, οι ρυθμιστικές αρχές σύμφωνα με πληροφορίες συνομιλούν με ανταγωνιστές, όπως το Snapchat, το οποίο πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι το Facebook υιοθετεί αθέμιτες και σκληρές τακτικές για να συνθλίψει τους αντιπάλους του.