Facebook και Instagram σχεδιάζουν νέα προγράμματα κρυπτογράφησης και στρέφουν εναντίον τους τις αρχές επιβολής του νόμου

Facebook και Instagram σχεδιάζουν νέα προγράμματα κρυπτογράφησης και στρέφουν εναντίον τους τις αρχές επιβολής του νόμου
Photo: pixabay.com
Η απόφαση κρυπτογράφησης των άμεσων μηνυμάτων έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Μια συμμαχία των ισχυρότερων οργανισμών επιβολής του νόμου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του FBI, της Ιντερπόλ και της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος της Βρετανίας (NCA), καταδίκασε τα σχέδια της Meta για την κρυπτογράφηση των άμεσων μηνυμάτων στο Facebook Messenger και το Instagram, λέγοντας ότι αυτό θα αποδυναμώσει την ικανότητα προστασίας των παιδιών-χρηστών τους.

Η Virtual Global Taskforce, η οποία αποτελείται από 15 υπηρεσίες, προεδρεύεται από την NCA και περιλαμβάνει επίσης την Europol και την ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας μεταξύ των μελών της. Η VGT, όπως αναφέρει ο The Guardian, προέβη στη συγκεκριμένη ανακοίνωση λόγω των «επικείμενων σχεδιαστικών επιλογών» της Meta, οι οποίες, όπως λέει, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη.

Η απόφαση για κρυπτογράφηση των άμεσων μηνυμάτων στις πλατφόρμες, η οποία θα εμπόδιζε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον προοριζόμενο παραλήπτη να είναι σε θέση να υποκλέψει τις επικοινωνίες, «αποτελεί παράδειγμα σκόπιμης σχεδιαστικής επιλογής που υποβαθμίζει τα συστήματα ασφαλείας και αποδυναμώνει την ικανότητα να διατηρούνται τα παιδιά-χρήστες ασφαλή», δήλωσε η συμμαχία.

Η VGT εξήρε το έργο της Meta με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC), το οποίο λειτουργεί ως κέντρο επεξεργασίας αναφορών σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Meta ανέφερε περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις στο NCMEC από οποιονδήποτε άλλο πάροχο, δήλωσε η συμμαχία, αλλά αυτό το «προβάδισμα» θα εξαφανιστεί εφόσον τα μηνύματα θα είναι «κρυπτογραφημένα από άκρο σε άκρο» (Ε2ΕΕ). Και «η VGT δεν έχει δει ακόμη καμία ένδειξη από τη Meta ότι τυχόν νέα συστήματα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν μετά το E2EE θα ταιριάζουν αποτελεσματικά με τις τρέχουσες μεθόδους ανίχνευσης ή θα τις βελτιώσουν», ανέφερε.

Επικαλούμενη την περίπτωση του David Wilson, ο οποίος φυλακίστηκε το 2021 για την κακοποίηση 52 παιδιών, η VGT προέβλεψε ότι παρόμοιες συλλήψεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν αδύνατες με ενεργοποιημένη την κρυπτογράφηση. «Η επιτυχής δίωξη του Wilson και η συνακόλουθη προστασία εκατοντάδων παιδιών κατέστη δυνατή επειδή οι αρχές επιβολής του νόμου είχαν πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία που περιέχονταν σε πάνω από 250.000 μηνύματα μέσω του Facebook. Σε ένα περιβάλλον E2EE, είναι εξαιρετικά απίθανο αυτή η υπόθεση να είχε εντοπιστεί».

Σε δήλωσή του, ένας εκπρόσωπος της Meta ανέφερε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών βασίζεται ήδη σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση. Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να διαβάζουμε τα προσωπικά τους μηνύματα, γι’ αυτό και έχουμε αναπτύξει μέτρα ασφαλείας που αποτρέπουν, ανιχνεύουν και μας επιτρέπουν να αναλάβουμε δράση κατά αυτής της αποτρόπαιας κατάχρησης, διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: