Φαγητό αξίας 400 δισεκατομμυρίων καταλήγει στα σκουπίδια

Φαγητό αξίας 400 δισεκατομμυρίων καταλήγει στα σκουπίδια

Το ένα τέταρτο του αλλοιωμένου φαγητού που πετιέται κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσε να σωθεί βελτιώνοντας τις συνθήκες ψύξης.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι χαλασμένου φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια. Ένα πρόβλημα που κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία το ποσό των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Βρετανικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Waste & Resources Action Programme.

Η Ασία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των περιοχών που πετούν το περισσότερο χαλασμένο φαγητό, με την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική να ακολουθούν.

Η αναφορά της οργάνωσης βασίζεται στις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες οι καταναλωτές πετούν 280 εκατομμύρια τόνοι αλλοιωμένου φαγητού κάθε χρόνο. Ο όγκος αυτός θα μπορούσε να γεμίσει μέχρι πάνω το στάδιο MetLife του Νιού Τζέρσεϊ 560 φορές!

Η βρετανική οργάνωση επισημαίνει πως δεκάδες, ή ακόμα και εκατοντάδες, δισεκατομμύρια δολάρια σε φαγητό θα μπορούσαν να εξοικονομούνται αν απλά οι καταναλωτές ήταν περισσότερο προσεκτικοί.

«Πρακτικές αλλαγές, όπως χαμηλότερη θερμοκρασία στα ψυγεία ή καλύτεροι τρόποι πακεταρίσματος, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια σημαντική διαφορά στη πρόληψη για την αλλοίωση», ανέφερε η οργάνωση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, το ένα τέταρτο του αλλοιωμένου φαγητού στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσε να περιοριστεί με καλύτερες συνθήκες ψύξης.

Αλλά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις συνήθειες των καταναλωτών. Τα λαχανικά σαπίζουν στα χωράφια και το φαγητό μπορεί να καταστραφεί κατά τη μαγειρική ή την διανομή. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως 415 εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταστρέφονται στα χωράφια, ενώ άλλα 600 εκατομμύρια τόνοι καταστρέφονται μετά τη συγκομιδή, αλλά πριν καταλήξουν στους καταναλωτές.