Το «θαυματουργό» Ozempic και η πρωτόγνωρη ζήτηση για τα φάρμακα απώλειας βάρους

Το «θαυματουργό» Ozempic και η πρωτόγνωρη ζήτηση για τα φάρμακα απώλειας βάρους
Photo: pixabay.com
Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για την παχυσαρκία θα μπορούσε να φτάσει τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030.

Της Sheryl Estrada

Τουλάχιστον ένας κλάδος έχει ξεφύγει από την τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα και τώρα ο ηγέτης του κλάδου έχει παρέα: το Ozempic της Novo Nordisk συναντά σκληρό ανταγωνισμό από την Eli Lilly καθώς και οι δύο φαρμακευτικοί γίγαντες αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη ζήτηση για φάρμακα απώλειας βάρους.

Η Eli Lilly με έδρα την Ινδιανάπολη (αρ. 142 στη λίστα Fortune 500) είναι ο κατασκευαστής του Mounjaro, που ταξινομείται ως φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά που οδηγεί σε απώλεια βάρους μεταξύ των ασθενών, και του Zepbound, ενός φαρμάκου για την παχυσαρκία, που εγκρίθηκε από τον FDA τον Νοέμβριο. Η αύξηση των εσόδων του πρώτου τριμήνου της εταιρείας κατά 26% οφείλεται σε νέα προϊόντα, κυρίως από αυτά τα φάρμακα, δήλωσε η CFO Anat Ashkenazi στην κλήση κερδών της Τρίτης.

Οι πωλήσεις του Mounjaro ανήλθαν στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, από 568 και 536 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, έναν χρόνο νωρίτερα. Τα παγκόσμια έσοδα για τη Lilly αυξήθηκαν κατά 26% στα 8,77 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση και η εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις εσόδων της για ολόκληρο το έτος κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 43,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η άνευ προηγουμένου ζήτηση» οδήγησε σε παραγγελίες χονδρικής των Mounjaro και Zepbound στο τέλος του τριμήνου, είπε η Ashkenazi στην κλήση. «Κάθε εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στρέφονται στο Mounjaro και το Zepbound, ωστόσο κατανοούμε την απογοήτευση όσων αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή αβεβαιότητες στη συνταγογράφηση. Αν και εργαζόμαστε ακούραστα για να αυξήσουμε την προσφορά και αναμένουμε σημαντικές αυξήσεις στον όγκο των αποστολών το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει ακόμη και την αυξημένη προσφορά».

Η εταιρεία σχεδιάζει «να επεκτείνει ταχέως την παραγωγική της ικανότητα», δήλωσε ο David A. Ricks, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lilly. Η Ashkenazi προσέθεσε κατά τη διάρκεια της κλήσης κερδών: «Έχουμε έξι εργοστάσια αυτή τη στιγμή -δύο στη Βόρεια Καρολίνα, ένα στην Ιρλανδία, δύο στην Ιντιάνα, ένα στη Γερμανία- ενώ μόλις αγοράσαμε κι ένα έβδομο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ίδια ορίζει τον ρόλο της οικονομικής διευθύντριας ως εξής: «Είτε ένας οργανισμός σημειώνει τεράστια επιτυχία και ανάπτυξη, είτε συναντά δύσκολους καιρούς, η CFO θα πρέπει να αγκιστρώνει τον οργανισμό στη βασική του αποστολή και αξίες – και να χαράσσει την πορεία προς τα εμπρός».

Η πορεία για τη Novo Nordisk με έδρα τη Δανία (αρ. 151 στη λίστα Fortune 500 Europe), κατασκευάστρια εταιρεία των Ozempic και Wegovy, περιλαμβάνει επίσης την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για τα προϊόντα της. Η εταιρεία ανέφερε την Πέμπτη ότι οι καθαρές πωλήσεις το 1ο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 24%, και οι πωλήσεις στον τομέα του διαβήτη και της παχυσαρκίας αυξήθηκαν κατά 25%. Η εταιρεία είπε επίσης ότι υπήρχαν περιοδικοί περιορισμοί στην προσφορά του Ozempic στις αρχές του πρώτου τριμήνου λόγω της ζήτησης.

Ο οικονομικός διευθυντής Karsten Munk Knudsen δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της κλήσης κερδών της Novo Nordisk ότι οι τιμές τόσο του Ozempic όσο και του Wegovy θα πρέπει να μειωθούν στις ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό λόγω «αυξανόμενου όγκου και ανταγωνισμού». Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Wegovy κάθε εβδομάδα – πέντε φορές περισσότερο «σε σύγκριση με το σημείο που ξεκινήσαμε φέτος».

Για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, η μητρική της Novo Nordisk, Novo Holdings, σχεδιάζει να εξαγοράσει την Catalent, έναν από τους μεγαλύτερους υπεργολάβους παραγωγής φαρμάκων στις ΗΠΑ, έναντι 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, η Novo Nordisk σχεδιάζει να αγοράσει τρεις από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της Catalent για 11 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η εταιρεία τον Φεβρουάριο. Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2024, η εταιρεία είπε ότι η αύξηση των πωλήσεών της αναμένεται να είναι μεταξύ 19% και 27%.

Και ο κλάδος δεν επιβραδύνεται. Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για την παχυσαρκία θα μπορούσε να φτάσει τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030, σημείωσε ο Mark Purcell, αναλυτής ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας στη Morgan Stanley, σε μια ερευνητική έκθεση του 2023. Είχε προβλέψει, προηγουμένως, ότι θα έφτανε τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι ελλείψεις εφοδιασμού μπορεί να έθεσαν ένα όριο στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη», είπε ο Purcell στην έκθεση, «αλλά το pipeline του κλάδου επεκτάθηκε γρήγορα για να ξεκλειδώσει νέες επιλογές θεραπείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com