FAZ: Η Εκκλησία χάνει τη δύναμή της στην Ελλάδα

FAZ: Η Εκκλησία χάνει τη δύναμή της στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ Δημήτρης Νατσιός μιλάει στην συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια στο Σύνταγμα, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024. Οπαδοί του κόμματος ΝΙΚΗ και του κόμματος Σπαρτιάτες συμμετέχουν στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα που έχει διοργανώσει η «Εστία Πατερικών Μελετών» που έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή κατά της ψήφισης του νόμου για το γάμο ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο «γάμος για όλους» είναι μία ακόμη «πικρή ήττα» της ορθόδοξης Εκκλησίας, γράφει η FAZ.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, πως η άλλοτε «παντοδύναμη ορθόδοξη Εκκλησία» χάνει εδώ και δεκαετίες τη δύναμή της.

Ο συντάκτης κάνει μία αναδρομή στις μεταρρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου, από την εισαγωγή του πολιτικού γάμου το 1982 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, την κατάργηση της ποινικής δίωξης της μοιχείας και την αναγραφή θρησκεύματος στις ταυτότητες, μέχρι την αποτέφρωση νεκρών, μία μάχη που όπως γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης «η εκκλησία έχει χάσει μόνο εν μέρει», καθώς, όπως επισημαίνει, μέχρι σήμερα λειτουργεί μόνο ένα ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα.

Η ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα υπέστη έτσι «μια πικρή ήττα την περασμένη εβδομάδα, όταν εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή ο “γάμος για όλους“. Οι ομοφυλόφιλοι μπορούν τώρα να συνάπτουν πλήρως αναγνωρισμένους γάμους και να υιοθετούν παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την Εκκλησία πρόκειται για μία φρίκη. Ακόμη και η Νέα Δημοκρατία, στην υποστήριξη της οποίας η Εκκλησία μπορούσε συνήθως να βασιστεί στο παρελθόν για να διεκδικήσει ή να προστατεύσει τα κοινωνικοπολιτικά της συμφέροντα, υποστήριξε με ευρεία πλειοψηφία τον “Γάμο για όλους”. (…) Μόνο οι κομμουνιστές και διάφορα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα τοποθετήθηκαν κατά του νομοσχεδίου».

Ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, οι κομμουνιστές δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν πολιτικά τους επισκόπους, ενώ μία συμμαχία της Εκκλησίας με δεξιούς λαϊκιστές θα την οδηγούσε σε ακόμη πιο δεινή θέση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: dw.com