FAZ:Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας

FAZ:Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει δηλώσεις μετά τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την επόμενη ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, μετά το προβάδισμα του «Όχι» με διαφορά στο δημοψήφισμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτενείς αναφορές του γερμανικού Τύπου στο αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

«Τώρα η ΕΕ απειλείται με μια έντονη διαμάχη σχετικά με ένα Grexit», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, η οποία εξηγεί ότι μετά το «όχι» των Ελλήνων μερικοί πολιτικοί ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Θα φτάσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στα όριά τους και θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης; διερωτάται η γερμανική εφημερίδα. Όπως εξηγεί η Welt υπέρμαχος της πιο ήπιας στάσης είναι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ αντίθετα οι χώρες που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα την κατάσταση είναι κυρίως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Σλοβακία. Εξάλλου, υπογραμμίζει η εφημερίδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο πιο αποφασισμένος υπέρμαχος της σκληρής γραμμής.

«Έλλειψη κατανόησης και επιδοκιμασία από την υπόλοιπη Ευρώπη», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, χαρακτηριστικός των ανάμεικτων συναισθημάτων που έχει προκαλέσει στους Ευρωπαίους το «όχι» των Ελλήνων.

«Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine. Η Ελλάδα ψήφισε «όχι» και ελπίζει ότι θα κερδίσει υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών. Όμως τώρα η χώρα αρχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα με τη ρευστότητα. Πώς θα προχωρήσει; διερωτάται η εφημερίδα.

«Μια χώρα λέει “όχι”», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung. Οι ευρωπαίοι εταίροι της είναι αγανακτισμένοι, η Ελλάδα είναι διχασμένη και το περιθώριο διαπραγματεύσεων μηδενικό, σχολιάζει η εφημερίδα. Είναι εντυπωσιακό πώς η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει τόσες ζημιές με έναν και μόνο πολιτικό ελιγμό, προσθέτει.

«Πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας»: Η εφημερίδα Die Zeit επέλεξε για τίτλο της το σχόλιο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι πλέον ο Ντάισελμπλουμ αναμένει πρωτοβουλίες από την Αθήνα, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια.

«Τώρα ακολουθούν οι πικρές εβδομάδες», τιτλοφορείται το περιοδικό Der Spiegel. Με το «όχι» στο δημοψήφισμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές του, εξηγεί το περιοδικό. Σπάνια ένας πολιτικός έχει κάνει τόσο λάθος υπολογισμούς, εκτιμά, και επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πλέον μοιάζει αναπόφευκτη και ο δρόμος προς τα εκεί δύσκολος.

«Δεν γύρισε η Ευρωζώνη την πλάτη στην Ελλάδα αλλά μια πλειοψηφία του ελληνικού λαού από το ευρώ», δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, και απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα σε μόλις έξι μήνες προσέβαλε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στο έπακρο, όξυνε την οικονομική κρίση της χώρας και δίχασε βαθιά τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Μπόσμπαχ στο περιοδικό Focus και προειδοποίησε ότι «αυτή η ανεύθυνη πολιτική σε συνδυασμό με μια απολύτως απαράδεκτη και μάλιστα εχθρική ρητορική, δεν θα έπρεπε τώρα, σε καμία περίπτωση να επιβραβευθεί με περαιτέρω παραχώρηση των θεσμών ή ακόμη και με ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας δισεκατομμυρίων».

Ο συνάδελφός του Ραλφ Μπρίνκχαους, με δηλώσεις του στο ίδιο μέσο χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δύσκολη», αλλά τόνισε ότι «βεβαίως θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτές τις γέφυρες και να είμαστε πρόθυμοι για συνομιλίες», για να προσθέσει: Απόψε το βράδυ όμως δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να τα βρούμε με αυτή την κυβέρνηση, η οποία θα αισθάνεται και δικαιωμένη». Αποφασιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για μεταρρυθμίσεις. «Αυτές δεν μπορούν να είναι πιο ελαφρές από ό,τι έχει συμφωνηθεί ως τώρα», επισήμανε ο κ. Μπρίνκχαους.

Ο Βουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρώην υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ κάλεσε τους Ευρωπαίους «επιτέλους να δράσουν με συνέπεια». «Η Ελλάδα σήμερα αποχαιρέτισε το ευρώ. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν η Αθήνα εξακολουθεί να επιθυμεί βοήθεια, πρέπει η κυβέρνηση Τσίπρα να βάλει στο τραπέζι προτάσεις», δήλωσε ο κ. Φρίντριχ στο Focus και πρόσθεσε ότι κατόπιν θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς και με τον ρόλο της ΕΚΤ.

«Χαστούκι στο πρόσωπο όλων των Ευρωπαίων», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ούλριχ Γκρίλο και εκτίμησε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα έγινε τώρα «ακόμη πιο δραματική». Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, o κ. Γκρίλο θεώρησε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλέον ως πιθανό. «Δεν επιτρέπεται να γίνουν σάπιοι συμβιβασμοί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατηθεί στην νομισματική ένωση με κάθε κόστος», τόνισε ο κ. Γκρίλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ