Φιλόδοξο σχέδιο επιστημόνων στη Βολιβία για να μετρηθεί το πόσος χρόνος ζωής απομένει στους παγετώνες

Φιλόδοξο σχέδιο επιστημόνων στη Βολιβία για να μετρηθεί το πόσος χρόνος ζωής απομένει στους παγετώνες
People climb the 6.088-metre Huayna Potosi mountain, near El Alto, Bolivia, on August 14, 2022, after the Aymara indigenous women members of the Climbing Cholitas of Bolivia Warmis made summit. The Climbing Cholitas of Bolivia Warmis is a group dedicated to campaigning for the rights of indigenous women through mountaineering. (Photo by Martín SILVA / AFP) Photo: AFP
Με ωριαίες μετρήσεις της μάζας των παγετώνων σε σύγκριση με τις κλασικές μεθόδους παγετωνολογίας που είναι ικανές για μηνιαίες ή ετήσιες μετρήσεις.

Οι επιστήμονες στη Βολιβία ελπίζουν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές των παγετώνων με αστραπιαία ταχύτητα.

Ο νέος επιστημονικός εξοπλισμός που εγκαθίσταται στην ορεινή κορυφή Χουάγινα Ποτοσί της χώρας θα παρέχει μετρήσεις της μάζας των παγετώνων σε πραγματικό χρόνο σε σύγκριση με τις πολύ πιο αργές παλαιότερες μεθόδους.

Ο Έντσον Ραμίρεζ, παγετωνολόγος στο Ανώτατο Πανεπιστήμιο Σαν Άντρες της Βολιβίας, δήλωσε ότι ο εξοπλισμός μπορεί να κάνει ωριαίες μετρήσεις της μάζας των παγετώνων σε σύγκριση με τις κλασικές μεθόδους παγετωνολογίας που είναι ικανές για μηνιαίες ή ετήσιες μετρήσεις.

«Αυτή τη φορά το κάνουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Ραμίρεζ.

Οι μετρήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μέτρηση των ρυθμών τήξης ή του πόσος χρόνος ζωής έχει απομείνει σε έναν παγετώνα, πρόσθεσε.

Οι παγετώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή νερού σε όλη την οροσειρά των Άνδεων, ενώ μελέτες δείχνουν ότι παρέχουν περίπου το 27% του νερού στην περιοχή Cordillera Real της Βολιβίας κατά την ξηρή περίοδο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες και οι ξηρασίες, έχουν επιβαρύνει τα αποθέματα νερού σε όλη τη Νότια Αμερική, καθιστώντας τις ακριβέστερες μετρήσεις των παγετώνων ένα κρίσιμο εργαλείο.

«Δεν μπορείς να πάρεις μέτρα ή να προετοιμαστείς για το μέλλον αν δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι», δήλωσε ο Γκερντ Ντέρκον, επικεφαλής του εργαστηρίου διαχείρισης του εδάφους, των υδάτων και της διατροφής των καλλιεργειών στο κοινό Κέντρο Πυρηνικών Τεχνικών του FAO/IAEA για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι μετρήσεις θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας γραμμής βάσης.

«Από αυτή τη βασική γραμμή μπορείτε να λάβετε μέτρα» είπε, όπως η βελτίωση της χωρητικότητας των ταμιευτήρων, η προσαρμογή της πορείας του νερού ή η κατασκευή περισσότερων ταμιευτήρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com