Fitch: Αναβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας

Fitch: Αναβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας

Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε κατά μια βαθμίδα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των δυο τραπεζών.

Σε ανακοίνωσή της, η Fitch Ratings σημείωσε τη Δευτέρα ότι αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου από ‘CCC’ σε ‘B-‘ και της Ελληνικής Τράπεζας από ‘B-‘ σε ‘B’, με το outlook να είναι σταθερό.

Οι εν λόγω αναβαθμίσεις αντανακλούν την προσδοκία της Fitch ότι η βελτίωση της οικονομίας της Κύπρου και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πτωχευτικό πλαίσιο θα στηρίξουν τις προσπάθειες των τραπεζών να διαχειριστούν και να μειώσουν τους πολύ υψηλούς όγκους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και να ενισχύσουν τις ανακτήσεις, σύμφωνα με ανάλυση του οίκου.

Ακόμη, η επενδυτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, ενώ οι καταθέσεις στο σύστημα έχουν παραμείνει σταθερές σε γενικές γραμμές από την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων τον Απρίλιο του 2015.

Ωστόσο, η Fitch καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δύο τράπεζες παραμένουν αρκετά χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας κυρίως επειδή η κεφαλαιοποίηση τους είναι ευάλωτη στην αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού, ενώ η ικανότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου είναι επίσης αδύναμη.