Fitch: Κίνδυνος δημοσιονομικού σοκ από το δημογραφικό – Γερασμένη η ελληνική οικονομία

Fitch: Κίνδυνος δημοσιονομικού σοκ από το δημογραφικό – Γερασμένη η ελληνική οικονομία
Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό

Σοβαρή απειλή συνιστούν για την ελληνική οικονομία το Δημογραφικό και η επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Ratings.

Το ολοένα συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό έχει επιπτώσεις στο ΑΕΠ, με τη γηρασμένη ελληνική οικονομία να ενισχύει την τάση αύξησης του δημόσιου χρέους, απουσία επαρκών μεταρρυθμίσεων τόσο στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και γενικότερα.

Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό ενώ έως το 2045 η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί θα είναι δραματική.  

Μοιραία, η αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δεικτη του δημόσιου χρέους, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ της χώρας.  

Το αυξανόμενο κόστος γήρανσης αναμένεται να οδηγήσει σε πτωτικές αξιολογήσεις μακροπρόθεσμα, εάν δεν ληφθούν μέτρα. 

Η διάμεση χώρα της Δύσης στην έκθεση της Fitch προβλέπεται να έχει υποβάθμιση κατά 1,1 βαθμίδες έως το 2045 και 3,8 βαθμίδες έως το 2070, σε σχέση με το σημείο εκκίνησης του έτους βάσης 2020.  

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, είναι στην πλέον επικίνδυνη ζώνη. Ωστόσο, στην περίπτωση της χώρας, τα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν ως μέρος του πακέτου διάσωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους αποτέλεσαν θετική εξέλιξη.